Antal invånare i Sverige: Uppskattning från februari 2021; 10.402.070

Area: Med en area (inklusive sjöar) på 447 425 km², det geografiskt femte största landet i Europa (om enbart den europeiska delen av Turkiet räknas).

Längd & Bredd: Sverige är 1 572 km långt och 499 km brett.

Indelning: Landet är indelat i 25 landskap, 21 län och 290 kommuner samt 13 stift och 1 790 församlingar.

Huvudstad: Stockholm: Storstadsområde, inkl förorter; 2 415 139 (2021-12-31)

Språk: svenska (samt minoritetsspråken samiska, finska, tornedalsfinska, yiddish och romani)

Statsskick: parlamentarisk demokrati (Sverige är samtidigt en monarki, dvs man har ett kungahus, men kungen i Sverige har bara en symbolisk funktion)

Religion: 80 % Luthersk kristendom; större minoriteter av muslimer och katoliker

Parlament: Riskdagen med 349 medlemmar

Medellivslängden: 83,5 år för kvinnor och 79,5 år för män år 2010.

Viktiga exportgrenar: mobiltelefoner, bilar, papper, maskiner och robotar, stål och järn, läkemedel

Viktiga importgrenar: elektronik, mobiltelefoner, olja, kläder, bilar

Övrigt om export och import: I den andra största staden Göteborg finns Göteborgs hamn som är nordens största hamn.

Kända svenska företag: IKEA, Volvo (dock är endast Volvo lastvagnar numera svenskt, Volvo personbilar ägs av amerikanska Ford), Hennes & Mauritz/ H&M, Ericsson, Electrolux, SKF

Abba
Abba är, med sina i dag över 400 miljoner sålda skivor i hela världen, Sveriges mest framgångsrika musikexport genom tiderna, och fortsätter sälja 2-4 miljoner skivor varje år. Abba blev den första popgruppen från Kontinentaleuropa/Norden att under en längre tid nå större framgångar i den engelskspråkiga världen. 1976 var Abba en av världens mest populära popgrupper, med låtar som Money Money Money, Fernando, Knowing Me Knowing You och Dancing Queen, som blev USA-etta 1977. Det blev gruppens enda singeletta på den för skivartister då så viktiga USA-marknaden. Vid lanseringen av Dancing Queen fick Abba en synnerligen exklusiv draghjälp, då gruppen den 18 juni 1976 framförde låten i TV-sänd gala tillägnad kung Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath, som dagen efter skulle bli Sveriges drottning

Sveriges nio största kanaler är Bergslagskanalen, Dalslands kanal, Göta kanal, Hjälmare kanal, Kinda kanal, Strömsholms kanal, Södertälje kanal, Trollhätte kanal och Säffle kanal

Sveriges längsta sandstrand är hela 12 kilometer lång. Den finns i Mellbystrand/Skummeslövsstrand, Laholm, Halland. Den långa sandstranden som är hela 12 km lång sträcker sig från Båstad i söder till Lagans mynning i norr. Det är ett härligt badparadis med långgrunda, badvänliga sandstränder och skyddande dyner. Särskilt i de norra delarna reser sig klitterna en bra bit över havet.

Sveriges längsta älv är Klarälven som är ca 46 mil lång. 3o mil rinner genom Sverige. Från sjön Rogen i Härjedalen rinner älven in i Norge i 16 mil, där den heter Trysilelva.
Klarälven var Sveriges sista flottled, flottning av timmer förekom ända till 1991.

Vänern är Sveriges största sjö, 5648 kvadratmeter stor och har ett största djup på 106 meter. Volymen är 153 kubikkilometer och är med det måttet också Sveriges största. Efter de ryska sjöarna Ladoga och Onega är Vänern också Europas tredje största sjö.

Sveriges största träslott är Strömsrums herrgård. Huvudbyggnaden är ett tvåvåningars träslott från mitten av 1700-talet med hög, bruten takresning belägen vid Alsterån i Ålem i Mönsterås kommun

Det finns 16 000 mil gärdsgårdsmur i Sverige som räcker hela fyra varv runt jorden.
Helt fantastiskt! Vilket arbete man lagt ner. Det inger respekt!

Sveriges högsta vattenfall är Njupeskär har en total fallhöjd på ca. 125 meter och högsta fallhöjd (fritt fall) på ca 97 meter.

Sveriges äldsta värdshus är Gripsholms Wärdshus & Hotell i Mariefred i Södermanland. Med ett brev gav Kung Karl IX gästgivarprivelegier till Joacim Smock år 1609.

Ingmar Stenmark vann 86 världscupssegrar i storslalom och slalom under sin karriär.
Han blev också totalsegrare i världscupen 1976, -77, och -78. 1980 knep han två OS-guld. Han vann också 3 VM-guld, ett 1982 och två 1978.
I en storslalomtävling i Tjeckiska Jasna vann han med hela 4,06 sekunder före tvåan Bojan Krizaj – den största segermarginal som noterats i herrarnas världscup!

Sveriges största areal av hävdade inlandsstrandsängar, 1600 hektar, har Vattenriket i Kristianstad. 130 fågelarter häckar i våtmarksområdet regelbundet och man har observerat ca 260 arter! I vattendragen simmar ett fyrtiotal fiskararter och totalt finns det cirka 700 nationellt rödlistade växt- och djurarter i området, globalt ett tjugotal.
Källa: Svenska Naturskyddsföreningens Årsbok 2007. Titel: ”Naturen till din tjänst”

En av Sveriges mest besökta platser är Storforsen ligger i Älvsbyn som också brukar kallas för ”Norrbottens Pärla” Storforsen är en mäktig naturupplevelse, med en total fallhöjd av 82 meter. Området kring forsen erbjuder flera intressanta sevärdheter. Här finns turistanläggningar med boende av olika slag, restaurang, café, skogsbruks- och flottningsmuseum, galleri etc.

I Älvsbyn finns verkligen allt man kan önska av den storslagna naturen: spännande friluftsliv, fina fiskevatten, frisk luft och bra boendemöjligheter. Sveriges äldsta stad är Sigtuna. Sigtuna som ligger vid Mälaren i Stockholms län, landskap Uppland, grundades av kung Erik Segersäll år 980. Den blomstrade som ett kungligt och kommersiellt centrum i 250 år från slutet av 1100-talet. Folkmängd 36 782

Sveriges äldsta rådhus är Vadstena rådhus är Sveriges äldsta bevarade rådhus och är fortfarande i drift. Första gången det omskrivs i skriften var 1411.

Sveriges äldsta fjällpensionat är Fjellnäs Högfjällspensionat som ligger vid sjön Malmagen i Härjedalen. I 125 år har fjällturister besökt pensionatet. Själva pensionatet ligger på 800 meters höjd över havet och finns i Sveriges sydligaste högfjällsområde med ett trettiotal toppar över 1000 meters höjd.

Sveriges äldsta kloster är Vreta kloster är beläget drygt en mil norr om Linköping vid Bergs slussar.

Sveriges äldsta friluftsmuseum är Skansen!
Skansen är också världens äldsta friluftsmuseum! Det grundades 1891 av Artur Hazelius. Syftet var att visa hur människor bott och verkat i olika delar av Sverige under äldre tid.

Sveriges äldsta stenkyrka är Dalby kyrka i Skåne, 1060. Den är även Nordens äldsta stenkyrka.

Sveriges äldsta gästgivargård är Forshems Gästgivargård i Götene Kommun i Västra Götaland. Gästgivaregårdens historia börjar redan 1280….

Sveriges järnväg består av 1100 mil. Den allra första järnvägen för allmän trafik, Frykstads järnväg i Värmland, byggdes av Claes Adelsköld 1849.

Ett av Sveriges främsta gods sedan 1300-talet är Vapnö Gods i Halmstad. Idag förädlar man mjölk på Wapnö mejeri. Här finns ca 1100 kossor. Växtodlingen omfattar ca 1400 ha åker där det odlas foder till djuren och ekologiska spannmål, främst brödspannmål som är till försäljning. Wapnö har också 430 ha produktiv skogsmark, uthyrningsverksamhet av bostäder med mera. Man kan besöka anläggningen: Wapnö Gård är öppen för konsumentbesök vardagar mellan kl 13-17. Då är man välkomna att titta runt på gården på egen hand. Till sin hjälp har man gårdskartor och skyltar som visar vart man kan gå.

Sveriges största skärgård är Stockholms skärgård!
Stockholms skärgård består av mer än 24000 öar, skär och holmar som sträcker sig ungefär 6 mil ut i Östersjön.

Sveriges största skördefest är Ölands skördefest!
Öland är de dukade bordens förlovade land under Ölands Skördefest. En solmättad skörd är resultatet av odlingsåret. Hela Ölands näringsliv, med allt från rörmokare och konstnärer till lantbrukare och restauranger, satsar på en riktigt bra fest.

Sveriges största fågelpark finns i Helsingborg! Fåglar är fantastiska djur. I fågelparken hittar du alla sorter. Roliga, vackra, sällsynta, stora och små. Här finns över 500 fåglar och mer än 100 arter representerade. Beundra alla aror, parakiter och kakaduor eller titta lite närmare på de mer ovanliga arterna. Det enda vi inte har är vilda fåglar. I den stora flygburen som är 33 x 10 meter kan fåglarna breda ut vingarna och flyga helt fritt. Alla fåglar betraktas ute i friska luften.

Sveriges största ekologiska mjölkgård byggs i Vadsbo. Det är sju lantbrukare som bygger för 1100 mjölkkor. Investeringen ligger på 75 miljoner kronor och byggnaderna ska stå klara 2009 på Vadsbo Växtodling utanför Mariestad.

Sveriges största idéburna ungdomsrörelse är Scouterna!
Scouting sträcker sig över alla geografiska, politiska och religiösa gränser. I snart 100 år har scoutrörelsen hjälpt unga människor i hela världen att komma samman, utvecklas och ha skoj!

Sveriges längsta linbana finns mellan Örträsk & Mensträsk i Norsjö kommun, 13 km lång!

Stockholms tunnelbana är sammanlagt 11 mil lång. Här finns 100 stationer och 8 linjer. Banan invigdes 1950.

Sveriges största glaciärområde är Sareks nationalpark bildar landets största högfjällsområdeoch är överväldigande alpint med djärva fjällmassiv och trånga dalgångar, glaciärer och vilt forsande vattendrag. Sareks Nationalpark bildades 1909 och är landets andra i storlek. Sarek är en del av världsarvsområdet Laponia. I nationalparken har Sirkas, Jåhkågaskka och Tuorpons samebyar betesmarker för sina renar. I parken finns ca 200 fjäll som är över 1.800 m höga. Här finns sex av Sveriges 13 högsta fjäll. Här hittar man också ca 100 glaciärer.

Sveriges längsta grotta, Korallgrottan, över 6 kilometer, ligger längst upp i Jämtlands nordvästligaste hörn, i Frostviken och upptäcktes av grottforskare sommaren 1985. De guidade turerna i Korallgrottan omfattar ca 500 m av gångsystemet och bjuder på bl a låga kryppassager, klättring i fossila vattenfall, vandring i den voluminösa huvudgången och olika former av droppsten. Det rinnande vattnet, som kemiskt löst ut kalken och bildat tunnlarna och salarna, har också skapat vackra och säregna former i den blåaktiga kalkstenen. Tillträde till korallgrottan sker via guidade turer som måste förbokas och är tillgängliga varje dag i mån av guider.

De Svenska vikingar som färdades österut kallades ruser (jmfr Roslagen) och de bildade ett handelsimperium längs floderna som blev embryot till det ryska riket. Rurik-ätten blev de första kungarna i den ryska regentlängden och satt kvar på den ryska tronen till 1600-talet.

Det sägs att vikingar och engelsmän kunde tala obehindrat med varandra på 1000-talet men att de olika germanska språkens geografiska hinder utvecklade språken i en egen riktning utifrån de behov av nya ord som hela tiden fanns.

Kung Gustav VI Adolfs valspråk var ”Plikten framför allt”
Carl XVI Gustavs valspråk är ingraverat i alla Svensk enkronor sedan Kungen tillträdde tronen.

  Den sydligaste linjen för midnattssolen är norra polcirkeln. Norr om denna går inte solen ner under sommarsolståndet. Under vintersolståndet går inte solen upp. För varje år flyttas polcirkeln norrut några meter.

  7,5 % av alla svenskar (600.000) spelar golf på någon av landets 500 golfbanor. Det är bara England som har fler registrerade golfspelare i Europa.

  Sveriges högsta byggnad är Turning Torso. Byggnaden är 190 meter hög. Det är 35 meter högre än Kaknässtornet som med sina 155 meter var Sveriges högsta innan den skruvade byggnaden Turning Torso stod klar i Malmö 2005.

  Sveriges minsta landskap, Öland har en yta på 1342 kvadratkilometer och är med det Sveriges minsta landskap. Öland är även Sveriges näst största ö. Största bredd är 20 km. Längden är ca 130 km. Antal invånare ca 24 600

  Sveriges nordligaste kommun är Kiruna Kommun och den största till ytan. Kommunen är lika stor som Skåne, Blekinge och Halland tillsammans eller 20000 kvadratkilometer. En gång i tiden innehöll alla geografiböcker uppgifter om Kiruna som världens största stad, men den svenska kommunreformen på 70-talet tog bort stadsbegreppet och Kiruna är numera en kommun. Från vårt stadsberg Kebnekaise, 2117 meter över havet, (Sveriges högsta berg), ser vi 1/11 av Sverige. Ett halvdussin fjälltoppar i kommunen är högre än 2 000 meter över havet. KÄLLA: Kiruna Kommun

  Umeå blev stad år 1622. 1621 anlades staden och redan året därefter utfärdades stadsprivilegier på Gustav II Adolfs beordran.

  Sverige = Svea Rike. Befolkades före 1000-talet av flera olika stammar och kungar Namnet Sverige är en förenkling av ”Svea rike” och Olof Skötkonung (regerade mellan 995 och 1022) tros ha varit den första kung som regerade över ett enat Sverige där både Svealand och Götaland ingick.

  Sveriges största Vikingaskatt hittades på Gotland. Spillingsskatten som hittades 1997 av en lantbrukare är också Världens hitintills största kända vikingaskatt.
  Gotlands jordar är rika på ovärderliga mynt och smycken. Man har funnit mer än 700 vikingaskatter!

  Sveriges längsta väg är Riksväg 45 som också kallas Inlandsvägen. Den går ända från Göteborg till Karesuando och sträcker sig cirka 170 mil.. Vägen nya namn är E45. Namnet ”Inlandsvägen” knyter an till järnvägen Inlandsbanan. Marknadsföringen av vägen sköts av de kommuner vägen passerar, och syftar till att få både turister och yrkesförare att välja detta alternativ till förmån för andra vägar. Kallas ibland också för ”Via Lappia”.

  Sveriges största bronsåldersgrav är Kungagraven i Kivik, i östra Skåne som är hela 75 meter i diameter är lämningen efter en osedvanligt pampig begravning för 3000 år sedan.

  Svenskar ligger bakom kända uppfinningar som skiftnyckeln, dynamiten, coca-cola flaskan, säkerhetständstickan, kullagret och skruvpropellern

  Svenskar dricker näst mest kaffe i hela världen. Endast finnar dricker mer

  Carl von Linné (1707-1778) är förmodligen vår mest världsberömde svensk. Han införde bl.a. ett tvånamnssystem (släktnamn och artsnamn) för växter och djur som används över hela världen

  Den svenska flaggan har sin bakgrund i Folkungaättens blå vapen med ett lejon av guld (Magnus Ladulås kungavapen från 1275). Albert från Mecklenburg införde sedan en blå sköld med tre öppna kronor av guld som Sveriges riksvapen 1364 och dessa två vapen sammanfogades 1448 till Stora Riksvapnet där även ett gyllene kors tar plats på skölden.

  Svenska varumärken. I en undersökning från 2005 där styrkan i olika länders varumärken mättes, rankades Sverige ha världens starkaste varumärke (Anholt-GMI Nations Brands Index).

  Den 6 juni valdes som Sveriges nationaldag av olika anledningar. Dels valdes Gustav Vasa till Sveriges konung detta datum år 1523 och samma datum år 1809 fick vi vår regeringsform som gav oss bl.a. tryckfriheten.

  Svenska Falu Rödfärg. Inget annat land i världen målar sina hus röda lika mycket som vi svenskar. Pigmentet i Falu rödfärg kommer från koppargruvorna och är en träkonserverande kombination av koppar, järnockra, kiselsyra och zink.

  Svensk musik. Sverige räknas som världens tredje största musikexportör. Den kommunala musiksskolan tros ha haft stor betydelse.

  Svensken och ärtsoppan. En svensk nationalrätt är ärtsoppa och ärtor har ätits i Sverige i flera tusen år. Traditionen att äta ärtsoppa med fläsk på torsdagar har att göra med de medeltida katolska fastereglerna då man behövde ett rejält mål mat innan fredagens fasta.

  Svensk semesterhistorik
  Den sociala reformen om två veckors lagstadgad semester kom 1938. 1977 fick arbetande svenskar fem veckors ledighet. Till en början präglades semestern av friluftsideal. Många hade sommarstugor, hyrde in sig på bondgårdar eller vandrade i naturen. Under 1950-talet blev camping allt vanligare. Många arbetsplatser och organisationer bidrog med semestermöjligheter för sina anställda eller medlemmar. Och allt fler svenskar fick råd att resa utomlands, till en början med buss, färja och tåg. De första charterresorna med flyg kom på 1950-talet och gick till Spanien. Under 1960- och 70-talen ökade antalet husvagnar stort, i takt med att bilismen växte i Sverige. Samtidigt kom charterresandet igång på riktigt.

  Vid den Svenska älgjakten varje höst skjuts det ungefär 100 000 älgar. Älgstammens storlek är mellan 300 000/400 000 djur.

  Källa: Stockholms universitet och Populär Historia. (TT)

   4 kommentarer

   Anders van Geijt · 30 juni, 2016 kl. 08:17

   Undrar hur långt Sverige är från smygehuk till riksgränsen, har lärt mig att Sverige är 250 mil långt men enligt Google är det bara knappt 200

   Jerry Österling · 8 januari, 2017 kl. 08:44

   Är det inte Dalby kyrka?

   Magnus Ganslandt · 22 januari, 2017 kl. 08:24

   Den högsta byggnaden påstås vara en pylon på Öresundsbron.

   Kristoffer · 5 mars, 2017 kl. 01:16

   Medelåldern är tämligen långt från 83 år för kvinnor o 79 för män, men medellivslängden är nog där nånstans.
   På en annan sida står det att Sverige är femte största land i Europa, men har inte tagit reda på vad som är rätt…

   Lämna ett svar

   Platshållare för profilbild

   Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *