Träningsbänkar finns i en mängd olika utföranden för olika syften och ändamål… Det finns bland annat fasta och ställbara träningsbänkar som används vid hantel- och skivstångsträning samt bänkar som är anpassade för specifika träningsövningar.

En bra träningsbänk är basen till många övningar
Du kan göra så mycket med en bra och enkel träningsbänk. Det är kanske den mest mångsidiga gymutrustningen vi har. Utbudet av övningar som kräver en träningsbänk är brett och du kan träna så gott som varje muskel i din kropp med en bänk som bas.

Träna hela kroppen
Inte bara bänkpress – Med en vettig träningsbänk kan du göra det mesta. Bröstpress, hantelpress, glute bridges, incline rows, liggande triceps extension och hantelrodd är bara några få exempel på övningar där en träningsbänk behövs.

Olika typer av träningsbänkar
Träningsbänkar finns som vi tidigare nämnt i flera olika modeller med olika egenskaper. De vanligaste bänkarna är den platta bänken, den justerbara bänken och den olympiska bänken. Utöver dessa finns det en rad olika modeller som är utformade för att göra specifika övningar eller träna utvalda muskelgrupper. Exempel på den typ av bänk är curlbänken som används för att isolera biceps eller situps-bänken som håller fast fötterna när du tränar magen.

Plan träningsbänk
Den plana träningsbänken eller den platta eller flata bänken som den även kallas är fixerad vid en position – parallellt med golvet. Det är en enkel och effektiv bänk med mängder av användningsområden.

Justerbar träningsbänk
Den justerbara träningsbänken påminner om den platta, men med en stor skillnad. Här kan du ställa ryggstödet i olika lägen. Detta gör det bland annat möjligt att köra både vanlig bänkpress och lutande pressar från samma bänk. Ska du bara ha en bänk till den lilla träningslokalen eller hemmagymmet så är det inte en så dumt att satsa på en ställbar bänk .

Olympisk träningsbänk
De olympiska bänkarna har en inbyggd ställning. Att ställningen sitter fast i bänken gör hela anordningen säkrare än när dessa två redskap är separata. Här är bänken fixerad i ett läge och många gånger även ställningen. Användningsområdet på en olympisk bänk blir definitivt mer begränsat än på de fristående, men tanke på att de är rejäla bänkar med mindre olycksrisk så har de en given plats på professionella gym där besökarna många gånger tränar med lite högre vikter.

fitnessmaskiner.se kan du hitta alla typer av träningsbänkar du behöver oavsett om du driver ett kommersiellt gym, eller håller på att bygga upp ditt eget hemmagym. Här hittar du även styrketräningsutrustning som hantlar, kettlebells och skivstänger samt träningsmaskiner för kondition och styrka, gymutrustning och boxsäckar.Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.