Den 4 juni 1993 invigdes Havets Hus av dåvarande landshövding Kjell A Mattson. Därefter har akvariet haft över 2,6 miljoner besök. Jubileet firas på födelsedagen men även med olika aktiviteter under året.

Foto; Roger Jansson/Havets Hus

Lysekils kommun och Bohuslandstinget beslöt i början av 90-talet att bygga ett marint centrum, Havets Hus, vid Kyrkvik. Avsikten var att åstadkomma en plats för nöje och för samverkan mellan forskning och näringsliv samt för information och utbildning om västerhavets innehåll och värden. Vid Kyrkvik byggdes akvarium, informationslokaler, kontor för forskare och företag.

I varvskrisens spår söktes efter alternativa näringar att satsa på för att skapa sysselsättning i området. Turismnäringen var då och är fortfarande en starkt växande näring. Det fanns få akvarium på västkusten och då det fanns en hög marinbiologisk kompetens i Lysekil, vattenkvaliteten är mycket god samt att det fanns stort intresse från Lysekils kommun, bestämdes att det var i Lysekil som akvariet skulle byggas. Dåvarande Kristinebergs Marina Forskningsstation, Fiskeriverkets havsfiske-laboratorium och Uppsala universitets biologiska station Klubban bedrev alla marinbiologisk forskning i Lysekils kommun. Havets Hus skulle bli länken mellan forskningen och allmänheten och sprida kunskapen om livet i havet samtidigt som verksamheten skapade turismgenererade intäkter och ökad sysselsättning.

Uppdraget detsamma idag men verksamheten har utvecklats genom åren till att numer inte bara berättar om livet i havet utan också om hur detta påverkas av oss människor och vad vi kan göra åt det. Sedan 2003 pågår bevarandeprojekt för hotade/fredade arter för att också rent praktiskt göra insatser för havet och dess invånare. Öppettiderna har ökat från delårsöppet till helårsöppet, akvariet har byggts ut i omgångar, utbudet av aktiviteter blivit fler liksom antalet arter i akvariet.

Genom åren har många ungdomar haft sitt första arbete på Havets Hus och tillsammans med praktikanter, språk- och arbetstränare bidrar de till en vital och rolig arbetsplats. Grunden är dock trogna Havets Husare som alltid, år från år, tar han om gäster, djur och kollegor på bästa sätt. Havets Hus har genom åren, tack vare de kunniga medarbetarna i akvariet som alltid och pedagogiskt svarar alla, varit den naturliga kontakten för frågor om havet. Det är i mötet med nyfikenheten som verklig kunskap skapas.

Allt detta kommer vi att fira under hela 2023. Med dagsprogram och guidningar, invigning av lekrummet Ålgräsängen den 11 februari, tårta den 4 juni och med ännu hemliga aktiviteter som kommer att släppas under året. Välkommen att fira med oss!

OM Havets Hus
Havets Hus är ett havsvattenakvarium som visar och berättar om livet i Västerhavet. Det är ett av Bohusläns populäraste besöksmål med runt 80 000 besökare årligen.

RELATERADE LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Havets Hus
Lysekil
Lysekils kommunCarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.