Världskulturmuseet i Göteborg öppnar 1 april en stor utställning om människors spelande genom tiderna. I Världens spel – A World of Games möter 4000 år gamla brädspel dagens spelkultur. Spel från skilda epoker och olika delar av världen visas sida vid sida. Föremål ur samlingarna ställs intill en levande, global spelkultur.

Foto: Beatrice Törnros/Världskulturmuseerna – Upphovsrätt: Världskulturmuseerna

Människan har i alla tider och på alla möjliga platser spelat. Det är ett sätt umgås – både fysiskt och numera även digitalt. Men spel har också använts för att lösa konflikter, spå i framtiden eller för att nå kontakt med gudomliga väsen. Gemensamt för alla spel är att de har regler som måste följas – regler som kan variera i olika grupper och över tid och rum.

Bilden; Schackpjäser 1885 – Trettiotvå stycken kinesiska schackpjäser av rödfärgat elfenben. Pjäserna består av sex stycken mansfigurer, två kvinnofigurer, fyra elefanter samt tjugo ryttare. Registrerades i samlingen år 1885. Foto: Beatrice Törnros/Världskulturmuseerna. Upphovsrätt: Världskulturmuseerna

I samlingarna vid Världskulturmuseerna finns mängder av spel från människans olika epoker och kulturer. Nu visas flera av dessa föremål för första gången och ställs intill nyare brädspel, rollspel, arkad- och indiespel samt – inte minst – e-sport. Till utställningen har också föremål från andra museer lånats in, däribland från Musée Suisse du Jeu. Dessutom har många privata inlån gjorts.

– ”Vi kommer att visa allt från mångtusenåriga brädspel till världens första arkeologiska utgrävning av tv-spel”, säger Lena Stammarnäs, utställningsproducent vid Världskulturmuseerna. ”I Världens spel kommer besökarna också att få prova på kopior av spel ur samlingarna. Detta blir en utställning som välkomnar flera generationer tillsammans”.

Spel och lekar har haft en stor betydelse för människans utveckling och fortsätter att vara viktiga även idag. I utställningen kan besökaren följa denna utveckling från dåtid till nutid, från gudar till gamers. Världens spel lyfter också det faktum att spelandet inte alltid har setts som något positivt. Spel om pengar har ofta reglerats eller förbjudits. Detta gäller även spel med våldsamt innehåll och sådana som har kritiserat makt eller politiska system.

Utställningen Världens spel – A World of Games produceras i samarbete med bland andra Digital Ludeme Project, ett forskningsprojekt vid Maastricht universitet, Nederländerna. Till utställningen kopplas en programserie med aktiviteter, föreläsningar och livemusik.

Spelet kan börja!
Världens spel – A World of Games
Utställningsperiod:
1 april 2023 – 18 augusti 2024 på Världskulturmuseet, Göteborg

Flyttar sedan till Etnografiska museet i Stockholm, där den beräknas öppna i slutet av 2024.

Om Världskulturmuseerna
Världskulturmuseerna/Statens museer för världskultur har den svenska regeringens uppdrag att visa och levandegöra kulturer i världen. Verksamheten bedrivs på Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet i Stockholm samt på Världskulturmuseet i Göteborg, där myndigheten också har sitt säte. Tillsammans ansvarar vi för 470 000 föremål, en miljon fotografier och många berättelser – en stor del av det internationella kulturarv som finns i Sverige. Vi dokumenterar och belyser olika kulturers yttringar, villkor och möten i både samtiden och historien. Vi främjar tvärvetenskaplig kunskapsuppbyggnad och gör det gärna i nära dialog med olika intressenter nationellt och internationellt. I vårt uppdrag ingår att berika samhällsdebatten och nå besökare i hela landet.
info

RELATERADE LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Statens museer för världskultur
info
Foto: Beatrice Törnros/Världskulturmuseerna
Text: Världskulturmuseerna
info


Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.