Sedan premiären 2019 har 58 par vigts efter att ha åkt skidor, cyklat eller sprungit i mål under Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka. För femte året i rad erbjuder nu Svenska kyrkan i Mora giftassugna skidåkare att viga sig direkt efter målgång i något av de tolv skidloppen under Vasaloppets vintervecka 2023.

Text & Bilder; Vasaloppet

”Det är fint att få vara med i glädjen när två människor vill bekräfta sin kärlek. Inramningen med snö och att paren väljer att göra det inom ramen för Vasaloppet är ett unikt och uppskattat tillfälle som vi mer än gärna erbjuder,” säger Anna Björk, kyrkoherde vid Mora församling.

Än en gång laddas det alltså för kärlek och skidåkning i Vasaloppsmålet! Att gifta sig efter att en person, eller båda, åkt i mål i ett lopp under Vasaloppets vintervecka 2023 är ett alternativ. Men det finns också möjlighet att förnya sina löften eller få sin kärlek välsignad.

I vinter arrangeras ski in-vigslarna utomhus vid Mora kyrka cirka 50 meter från Vasaloppets målgång. Platsen smyckas med granris och blomsteruppsättningar och när det skymmer tänds eldar och marschaller. Paren får låna blombukett och varma caper. Dessutom bjuds de på alkoholfri champagne, sportdryck, salta chips och chokladhjärtan.
– ”Vi vill sätta en extra guldkant på parens vigsel och eftersom de har fullt upp med att ta sig till Mora i spåren så ordnar vi så fint vi kan. Om något par har några särskilda önskemål försöker vi tillmötesgå det”, säger Anna Björk.

En ändring i vinter är att de par som vill vigas nattetid efter att ha gått i mål i Nattvasan 30, Nattvasan 45 eller Nattvasan 90 kommer att rekommenderas att duscha och byta kläder innan de kommer till vigseln.
– ”Vi märkte förra året, då vi hade flera vigslar mitt i natten, att de som gått i mål i Nattvasan snabbt blev nerkylda efter sin målgång. På natten får vi ju ingen hjälp av solen så därför kommer vi i vinter be dem som vill fira bröllop på natten att duscha innan så de verkligen kan njuta och vara fokuserade när de säger ja”, berättar Anna Björk.

Fakta ski in-vigslar 2023
En ski in-vigsel kräver få förberedelser. Som par behöver ni en hindersprövning från Skatteverket, legitimation och eventuella ringar. Efter målgången är det en kort promenad till den vackert dekorerade platsen där vigselakten äger rum.

Vill du också säga ”ja” till din älskade efter att ha åkt skidor under Vasaloppets vintervecka 2023? Gör så här:

  • Fria till din partner och få ett ”JA”
  • Beställ hindersprövning från Skatteverket i god tid
  • Fyll i vigselanmälan hos Mora församling (länk nedan)
  • Gå i mål i något av loppen under Vasaloppets vintervecka 2023 och fortsätt mot vigselplatsen
  • Säg ”JA”

Läs mer hos Mora församling www.svenskakyrkan.se/mora/ski-in-vigsel-i-mora 

Kontaktperson Mora församling:
Anna Björk, kyrkoherde, 072-572 95 11

Vasaloppets arrangemang 2023 (just nu startplatser kvar i alla lopp)

Vasaloppets vintervecka 2023
Fredag 24 februari: Vasaloppet 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 25 februari: Tjejvasan, 30 km, start Oxberg
Söndag 26 februari: Ungdomsvasan, 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
Söndag 26 februari: Öppet Spår söndag, 90 km, start Sälen
Måndag 27 februari: Öppet Spår måndag, 90 km, fri stil, start Sälen
Tisdag 28 februari: Vasaloppet 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 3 mars: Stafettvasan, 90 km, femmannalag, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 90, 90 km, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 45, 45 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Fredag 3 mars: Nattvasan 30, 30 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Lördag 4 mars: Vasaloppet 10, 9 km, fri stil, start Eldris
Söndag 5 mars: Vasaloppet, 90 km, start Sälen

Vasaloppets sommarvecka 2023
Fredag 11 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 94 km, start Sälen
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Lördag 12 augusti: Cykelvasan 90, 94 km, start Sälen
Fredag 18 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 19 augusti: Ultravasan 90, 90 km, start Sälen
Lördag 19 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Vasastafetten, 90 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år
Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

OM Vasaloppet
Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ på Instagram

Mer om Vasaloppet; www.vasaloppet.se

 Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.