Om en dryg månad, den 2 januari 2023, öppnar Jordbruksverkets kattregister. Med ett lagstadgat register ska det bli lättare att återförena bortsprungna och upphittade katter med sina ägare, liksom att identifiera vilka katter som saknar ett hem och behöver tas omhand.

”Det långsiktiga målet är att förbättra kattens välfärd”, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket.

Det finns uppskattningsvis 1,4 miljoner katter i Sverige – en siffra som gör katten till vårt vanligaste husdjur. Samtidigt är kattens status som sällskapsdjur låg och av de 1,4 miljonerna bedöms omkring 100 000 katter vara hemlösa och förvildade.

– ”Nu tydliggörs kattägarens ansvar genom att det blir lag på att märka och registrera sin katt. Det kommer inte att lösa hela problematiken, men det är ett steg i rätt riktning för att höja kattens status och förbättra kattens välfärd”, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket.

E-tjänst öppnar i januari

Den nya lagen innebär att alla katter födda från 2008 och framåt ska vara id-märkta, med chip eller tatuering, och registrerade i Jordbruksverkets kattregister. Lagen träder i kraft vid årsskiftet. Jordbruksverkets e-tjänst, som kattägare i första hand uppmanas använda för att registrera sin katt, öppnar måndagen den 2 januari.

– ”Vi inser att det kommer ta tid innan alla har registrerat sina katter i registret och det är helt okej. Det viktiga är inte att alla katter registreras direkt, utan att det på sikt blir lika självklart att registrera sin katt som det har blivit att registrera sin hund”, säger Anders Elfström.

Id-märk katten innan

Samtidigt är det många kattägare som redan nu hör av sig till Jordbruksverket för att de vill registrera sin katt. Men det är först när lagen trätt i kraft som registret kan öppna.

– ”Vi har full förståelse för dem som redan nu vill göra rätt för sig och registrera sin katt hos oss, men vi har helt enkelt inte rätt att föra register innan lagen börjar gälla. Det man som kattägare kan göra för att förbereda sig, är att se till att ens katt blir id-märkt om den inte redan är det”.

Ingen koppling till frivilliga register

Kattuppgifter som redan finns i frivilliga register kommer inte att föras över till Jordbruksverkets kattregister. Det beror både på juridiska och praktiska hinder.

– ”Det blir därför ingen skillnad om man som kattägare redan registrerat sin katt i ett frivilligt register. Katten behöver ändå registreras i Jordbruksverkets register”, säger Anders Elfström.

Det kostar 40 kronor per katt att registrera via e-tjänsten på Jordbruksverkets webbplats. För den som inte vill eller kan använda e-tjänsten kommer det att vara möjligt att använda en blankett. Det kostar då 100 kronor per katt.

OM Jordbruksverket 
Jordbruksverket är Sveriges förvaltningsmyndighet inom jordbruk, fiske och landsbygd. Vi arbetar för att Sverige ska producera mat på ett hållbart och lönsamt sätt. Vi bidrar också till en god djurvälfärd i hela Sverige och en levande landsbygd.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Jordbruksverkets webbplats
Jordbruksverkets information om katter

Text; Jordbruksverket
Bild;  PixabayCarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.