Järvzoo – Nordens Vildmarkspark, fyller 30 år och firar med kalas i parken och budskapet om att värna om vår biologiska mångfald. Det välbesökta och unika besöksmålet ser tillbaka på årtionden av inspirerande möten, folkbildning och det viktiga bevarandearbetet för att rädda hotade arter och deras livsmiljöer.

Den unika vildmarksparken är ett av Hälsinglands största besöksmål och hit kommer gästerna för att i första hand uppleva de nordiska djuren i en fantastisk Hälsingenatur. Samtidigt har Järvzoo i 30 år arbetat engagerat och dedikerat med mer än vad som är synligt för sina besökare.

Likt toppen av ett isberg är det de fascinerande nordiska djuren, den trolska miljön och aktiviteterna i den storslagna parken som lockar besökaren till ett besök. Under ytan däremot har det genom decennier drivits omfattande och innovativa projekt inom artbevarande, forskning och utbildning för att rädda hotade arter och deras naturliga livsmiljöer. De som besöker vildmarksparken bidrar till själva existensen av detta viktiga bevarandearbete.

I dagens moderna djurparker handlar kärnverksamheten om artbevarande och besöksdelen är en förutsättning och möjlighet för att uppnå goda resultat i det arbetet. Vi har en viktig roll som direkt delaktig och drivande i projekt och forskning men också som en utbildande instans mot allmänheten, förklarar Jens Larsson, VD på Järvzoo.


Jens Larsson VD Järvzoo

Verksamheten samarbetar idag med universitet runt om i hela Europa och bara under 2021 deltog Järvzoo i 9 olika forskningsprojekt. Under sommaren har parken lyft 30 tillbakablickar för att visa bredden av det arbete som sträcker sig långt utanför parkens gränser, både nationellt och internationellt.

Under jubileumsveckan firar Järvzoo extra mycket med tävlingar, fina erbjudanden och olika händelser i parken. Själva kalaset äger rum 17–18 september då besökaren kan se fram emot en lägre entré, fika i parken, spännande magiker, ett besök på Expedition Vargnatt och andra upplevelser.

Vi är väldigt stolta och glada för dessa 30 år i backspegeln. Det är otroligt vad många människor vi berört genom åren! Med det sagt ser vi också värdet i vårt arbete. Det finns en otrolig fortsatt potential i parken och har mycket på gång. Vi ser fram emot 30 år till av inspirerande och engagerande möten och upplevelser, avslutar Jens Larsson.

Program för hela veckan:

•Under v.37 betalar du samma biljettpris som för 30 år sedan. 75 kr för vuxna och 35 kr för barn!
•Halva priset på årskort
•Naturbingo och Loas Vildmarks klubb för alla barn
•Fina erbjudanden i butiken
•Tävlingar på våra sociala medier med fina priser
•Passa på och anmäl till jubileumsguidning i parken för er som har årskort!

Under helgen 17-18/9 händer även detta:

•Visning av Expedition Vargnatt
•Present till alla barn
•Vi bjuder på födelsedagsfika
•Möt vår trollkarl längs trottoaren

Tillbakablickar 30 år på Järvzoo – några exempel:

#1/30.
 Den 14 september 1992 stod Kung Carl XVI Gustav utanför entrén och förklarade Järvzoo för invigd. I stället för att klippa ett band släppte han symboliskt ut en rehabiliterad tornfalk till det vilda för att visa att Järvzoos arbete sträcker sig långt utanför parkens gränser.

#2/30. Vitryggig hackspett är en av Sveriges mest hotade arter. Sedan 1990 driver Naturskyddsföreningen Projekt vitryggig hackspett för att rädda arten. Järvzoo har varit delaktig i projektet sedan 2016. Årets häck-ning har varit mycket lyckad. Nu finns 60 vitryggiga hackspettar i våra skogar, vilket är det bästa resultatet på 30 år.

#18/30.
 För att stärka den svenska vargstammen genetiskt gjordes en studie där man provade att flytta vargvalpar mellan lyor. Försöken lyckades men detta är i praktiken svårt då det visar sig viktigt att valparna är ungefär lika många dagar gamla för att detta ska lyckas. Forskning är en viktig del av vårt arbete, och vi på Järvzoo är årligen engagerade i ett flertal projekt som är viktiga för de vilda populationerna.


#20/30.
Sedan 2015 har Järvzoo arbetat med bevarande av berguv. En art som funnits över stora delar av Europa men som på mitten av 1900-talet endast återfanns i små isolerade grupper. För att stärka antalet berguvar i Sverige så har avel och utsättning skett i flera områden i landet. Järvzoo är en av de starka aktörerna i det viktiga bevarandearbetet och har genom sin framgångsrika avel släppt ut ett stort antal berguvar genom åren.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Nordens vildmarkspark Järvzoo
TEXT & BILD; DESTINATION JÄRVSÖ


Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.