Lördagen den 10 september är det Vandringens dag och då vill vi att hela Sverige ska komma ut och vandra. Flera gemensamma vandringsaktiviteter anordnas runt om i landet, men du kan också välja att vandra på egen hand.

Lappland, Kungsleden. Foto; Marcus Westberg

För att vandra behöver du inte ta dig långt, allt som behövs är faktiskt att du öppnar dörren och går ut. Vandringens dag uppmuntrar dig till att upptäcka ditt närområde eller en annan plats, och unna dig en skön stund utomhus, oavsett om det är i skogen, på fjället, i city eller vid havet. Under Vandringens dag ordnas flera gemensamma aktiviteter runt om i landet av våra lokalavdelningar, våra boenden och andra aktörer och organisationer, men du kan också välja att vandra själv. Det viktiga med dagen är att du vandrar.

–”Redan innan pandemin har vi pratat om vandringstrenden, men nu har det exploderat. Alla vill ut i naturen. Vilket visar på att Vandringens dag verkligen har en betydelsefull plats i våra kalendrar. Vandring är ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig, samtidigt som man får upptäcka eller återupptäcka platser i Sverige. Men vårt viktigaste budskap och fokus i år är att tipsa om de lite mer okända platserna, för vi kan inte vara på samma plats samtidigt, för att värna om miljön och varandra”, säger Jenny Engström, pressansvarig på STF.

Under Vandringens dag ordnas massor av gemensamma aktiviteter runt om i landet. Några exempel; stadsvandringar, skogsbadsvandring, statyvandring, familjevandringar, fjällrävssafari, björnspaning, pilgrimsvandringar, matvandringar, historievandringar, yoga, naturvandringar och lärande vandringar. Här finns såväl enkla, korta turer som längre hajker med övernattning. Men man kan också ge sig ut att bara vandra på egen hand. Det viktiga är att ge sig ut på en vandring denna dag.

”Alla ska kunna hitta den typ av vandring som passar en själv. Ingen är för ung och ingen för gammal, och man behöver inte massa dyr utrustning för att komma ut och upptäcka naturen. Ett par sköna skor räcker långt. Och att vandra behöver inte innebära att du måste ta dig långt, allt som behövs är faktiskt att du öppnar dörren och går ut”, säger Jenny.

10 vandringstips
1. Klä dig ”lager-på-lager”. Hellre en tunn skaljacka och varm tröja än en varm jacka. Då blir det lättare att anpassa sig efter vädrets skiftningar.
2. Ha dubbla sockor. Tunn ullstrumpa närmast foten och strumpa över för att undvika skav.
3. Välj ett par riktigt sköna, väl ingångna skor, efter årstid och terräng.
4. Packa ned regnkläder, man vet ju aldrig hur vädret ändrar sig.
5. Ta med en riktigt god matsäck och vatten.
6. Glöm inte en påse att lägga ditt skräp i för att ta med hem.
7. Kom ihåg första förband inklusive skavsårsplåster.
8. Myggmedel, solskydd och toalettpapper är bra att ha med.
9. Packa lätt i botten och tyngre högre upp. Då blir det skönare att bära.
10. Packa mat och regnkläder överst så att du når det lätt.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Allt om vandringens dag! 


Kategorier: Vandring

Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se, https://lovelaholm.se och onlinekatalogen, https://sverigesurfen.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn