Ikoner – en utställning om att få finnas presenterar porträtt av kända ikoner och arketyper där vi alla kan finna någon eller något att relatera till. Det är bilder av universella drömmar och önskningar om att vara en del av populärkulturen, konsten eller samhället. Fotoutställningen Ikoner kommer att visas på Jönköpings läns museum 27 augusti – 27 november.

Bilden; Krigaren, från utställningen Ikoner. Foto Emma Svensson 

Ikoner är Fotografiskas största projekt någonsin och ett samarbete med Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson, fotograf Emma Svensson och kostymörer Linda Sandberg och Helena Andersson. Det är också en utställning om svårigheter och utmaningar.

Synlighet ger förståelse för olikheter. Vi kan alla med våra kvalitéer och brister bidra till ett rikare samhälle. Och vi är alla i någon mån avvikande eller annorlunda; för vi är alla unika, men inte så olika som vi tror.

Men här gestaltas ikonerna av en grupp som sällan eller aldrig har fått synas, trots att de alltid funnits bland oss. De 21 modellerna från hela Sverige har flera saker gemensamt; drömmar, känslor och Downs syndrom.

Den här utställningen handlar om något som är större än fotografi. Den handlar om att få finnas och att få ta plats, oavsett vem du är. Vi behöver alla en ikon eller en förebild att relatera till. Drömmarna som de 21 modellerna iscensätter är allmänmänskliga, för vem har inte någon gång velat bli drottning, polis eller skådespelare?

I år är det 100 år sedan Sverige startade rasbiologiska institutet i Uppsala. Det är inte så längesen. Vi vill visa med denna utställning att mångfald gör samhället rikare”, säger Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson.

Välkommen på vernissage för Ikoner den 27 augusti kl. 13:00 på Jönköpins läns museum. Utställningen invigs av museets enhetschef Pär Jonsson, tillsammans med några av de medverkande modellerna samt Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson, initiativtagare till utställningen.

Medverkande modeller under vernissagen
Moa Engdahl – Krigaren
Jon Månsson – Rebellen
Ida Johansson – Prima Ballerinan
Miranda Johansson – Kärleksparet

OM Glada Hudik Teatern
Deras uppdrag är att förändra hela världens sätt att tänka, se och förhålla sig till utvecklingsstörda! Glada Hudik-teatern är en kommunal verksamhet inom Kultur- & Fritidsförvaltningen som består av en teatergrupp med utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare. Målet med deras verksamhet är att alla ska få göra det man är bra på och att skapa en utvecklande och meningsfull verksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning. De ställer krav och ger människor förutsättningar för att lyckas. Teatern möjliggör möten som inte skulle ha skett i vanliga fall, vilket gör att rädslor och fördomar övergår till förståelse och vänskap.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Om Glada Hudik-teatern


Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.