Du åker till jobbet en morgon och när du kommer runt förarsidan av din bil märker du en stor repa över din dörr. Någon körde på din parkerade bil. Oavsett hur betydande skadan är, om det är din bil, kommer du förmodligen att bli upprörd. När någon kör på din parkerade bil är det inga mindre besvär. Mellan att ta itu med reparationer och att få din bil att se mindre ut än sin bästa, kan det att fixa en krossad spegel eller trasig baklykta bli en tröttsam, frustrerande upplevelse som du inte gjorde något för att förtjäna.

Så vad ska du göra, vad kan du göra och när ska du göra det? Följ dessa steg för att få bästa möjliga resultat för din situation.

Steg att ta efter att någon kört på din parkerade bil;
1. Anmäl det till polisen
Det första du bör göra när du upptäcker att någon kört på din parkerade bil är att meddela polisen. När polisen anländer kommer de att dokumentera platsen, plus att de registrerar det officiellt i en incidentrapport. Be tjänstemannen att ge dig en kopia av rapporten innan de lämnar, eftersom detta kan vara till hjälp i fortsättningen om du gör ett försäkringskrav.

2. Dokumentera scenen
Medan du väntar på polisen kan du börja på steg två och börja dokumentera platsen precis som du hittade den. Om du inte måste, flytta inte din bil eller lämna området. Lyckligtvis är det mycket lättare att registrera skadorna på din bil idag, eftersom vi har tillgång till vår telefons kamera hela tiden. Ta bilder och filma din bil, skadan och den övergripande scenen för att fånga situationen så exakt som möjligt. När polisen kommer, se till att du också noterar tjänstemannens namn och deras märkesnummer.

Kontrollera dessutom din omgivning. Det är allt vanligare att både bostadshus och företag har säkerhets- eller dörrklockkameror på sina fastigheter. Om du ser några kameror när du tittar dig omkring, dokumentera verksamheten eller bostadsadressen, eftersom du eller polisen kanske kan kontakta ägarna och begära tillgång till bilderna.

3. Meddela din försäkringsgivare
Sist, men helt klart inte minst, meddela din försäkringsgivare. Att hantera försäkringar är förmodligen det sista du känner för att göra efter steg ett och två, men det är viktigt att göra detta så snart som möjligt. På så sätt kommer din försäkringsgivare att kunna informera dig om vilken information de behöver för att lämna in ditt krav. Om du behöver dokumentera något annat har du chansen att göra det innan du lämnar platsen.

Hittade du en anteckning?
Om någon körde på din bil medan den var parkerad och de lämnade en lapp, är det det näst bästa scenariot (det bästa scenariot är att din bil aldrig blev påkörd). En lapp ska innehålla personens kontakt- och försäkringsinformation. Dela informationen från lappen med din försäkringsgivare och polisen så att de kan hantera det ordentligt.
Om din bils skada inte är särskilt allvarlig – en repa eller bucklig stänkskärm – kan du eventuellt ta en väg som inte är beroende av försäkring. Få offerter från verkstäder så snabbt som möjligt. Den person som körde din bil kan välja att betala för reparationerna ur egen ficka, eftersom det kan kosta mindre än försäkringsavdraget.

Men om du följer denna väg, se till att fråga verkstaden om potentiella problem som kanske inte är uppenbara omedelbart. Om dina reparationer täcks utan din försäkring, och problem uppstår i framtiden som ett resultat av den första incidenten, kan din försäkringsgivare vara mindre villig att täcka dessa kostnader.

Kan min försäkring täcka skadan?
Skador som orsakats på din parkerade bil kommer att täckas beroende på din individuella försäkring. Det finns två typer av försäkringar som vanligtvis används för att täcka skadan om någon körde på din parkerade bil.
Kollisionsförsäkring kommer vanligtvis att användas för att täcka nödvändig service till din bil. Även om det var en påkörning och personen som körde din bil aldrig identifieras, kan en kollisionsförsäkring ofta täcka skadorna.

Men om det inte fanns någon anteckning och ingen annan information att gå ifrån, kanske kollisionsförsäkringen inte täcker det. Din försäkringsgivare kanske kan täcka det under oförsäkrad bilistskadeförsäkring, även om det vanligtvis är en mindre vanlig policy.

Håll dig säker på och utanför vägen med Trafikskola Stockholm
Om någon kör på din parkerade bil kommer det sannolikt att bli en frustrerande upplevelse. Men att ha en handlingsplan och veta de rätta stegen att ta kan vara det första steget för att lindra den betungande stressen.

Som Mellanvästerns främsta körskola gör trafikskola Stockholm det till vårt uppdrag att se till att du är förberedd på allt du stöter på på eller utanför vägarna.
Med fler än 40 orter över hela Stockholm är trafikskola Stockholm din bästa resurs för förarutbildning.

Varje år tillhandahåller vi otaliga timmar med utbildning i fordon och klasser, för att inte tala om vår gratis blogg som täcker bästa praxis för trafiksäkerhet. Om du letar efter de bästa körkurserna har trafikskola Stockholm dig täckt.

Vi går också den extra milen för att säkerställa en säker inlärnings plats för våra elever och instruktörer genom att tillhandahålla utbildningsmöjligheter på distans i klassrum och implementera en process för sanering av fordon med coronavirus.

Innehållskälla Någon körde på min parkerade bil — vad ska jag göra nu?Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.