Är du rädd för åskan? Åskväder förekommer framför allt på sommareftermiddagar i stora bymoln som byggts upp genom soluppvärmningen under dagen. En annan typ av åska förekommer i samband med fronter, där kall luft möter varm.

Foto/Källa; David Mark, Pixabay

Det är ju vanligt med åskväder under sommaren, enligt statistik från Danmarks Meteorologiska Institut inträffar hela 85 procent av årets blixtnedslag under de varma sommarmånaderna från juni till augusti.

Själv tycker jag att det är enormt fascinerande och mäktigt att se de vilda naturkrafterna förändras på ett så våldsamt sätt. Man kan förstå forna tiders medborgare som trodde att det var en väldig Gud (Tor) som for fram över himlen och var arg.

SMHI
Idag vet vi ju att det är andra, naturliga krafter som verkar. Med datorns eller mobilens hjälp kan du dyka djupare ner i åskväders värld och utforska den mer. SMHI har ju mycket bra information som du kan klicka dig fram till via länken nedan.

 

Lightningmaps
På webbplatsen ”Lightningmaps” kan du till och med se aktuella blixtnedslag från hela världen medan de händer! Med mobilen eller datorn kan du alltså söka i förväg  för att se hur nära blixtnedslagen är från din plats. Det finns även kalenderfunktionen på webbplatsen för att se en historik över tidigare åskväder!

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Se aktuella blixtnedslag från hela världen medan de händer!
Mer om åska från SMHICarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se, https://lovelaholm.se och onlinekatalogen, https://sverigesurfen.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn. Fakturerar via CoolCompany.