2–3 juli är det dags för årets Rosdagar på Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg. Rosariet är i sin absoluta högform och Sveriges främsta rosexperter likaså. Mischa Billing och Maria Nyman-Nilsson med flera guidar besökarna bland över 350 olika sorters rosor. Lars-Åke Gustavsson och Henrik Morin presenterar Poms (programmet för odlad mångfald) nya rosbok som utgör en standard för det svenska roskulturarvet. Rosariet har också fått ett tillskott i H22-rosen som tillägnas Helsingborgs pågående stadsmässa H22 City Expo.

Foto/Källa; Fredriksdals museer & trädgårdar – Klicka på bilden för större format

Rosdagarna på Fredriksdal museer och trädgårdar Helsingborg är en upplevelse för alla och ett utmärkt tillfälle att lära känna rosens fantastiska värld tillsammans med landets främsta experter. Rosdagarna med vandringarna i fokus bjuder också på rådgivning, sortbestämning, boksignering och försäljning av rosor på Flora Linnea.

– Under båda dagarna har vi en väldigt fin uppställning av inspirerande och kunniga guider som delar med sig av sina specialistkunskaper. Rosariet kommer vara i ”peak bloom”, det vill säga perioden då de flesta rosorna blommar som intensivast. Med de över 350 olika sorters rosorna är Rosdagarna ett perfekt tillfälle att lära känna dem lite närmare, särskilt nu när rosariet är som allra vackrast, säger Lena Ansebo, ansvarig för rosariet på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Rosarrangemang, sortbestämning, och boksignering
Även Herrgården blommar upp under Rosdagarna. Florist Heidi Mikkonen skapar magnifika blomsteruppsättningar och rosarrangemang med hjälp av Rönnowska skolans floristelever.
Har du kanske en ros i din trädgård som du inte vet vad det är för sort? Då kan du ta med en kvist av den till Fredriksdal och få den sortbestämd av landets främsta experter, Lars-Åke Gustavsson, Henrik Morin och Krister Cedergren.

Vill man som besökare ta del av det nya standardverket över det svenska roskulturarvet, skriven av just Lars-Åke och Henrik, kan man också få sin bok signerad. David Carlson är på plats för att signera sin bok, Roshandboken. Även Mischa Billing är på plats för att signera sin bok Rosens doft och hon är även med på en av guidningarna som lägger fokus på rosens doft, färg och form.

Alltid en lisa för själen att leda rosdoftsvandringar på Fredriksdal tillsammans med rosexperten Maria Nyman-Nilsson, säger Mischa Billing.

Nytt i rosariet – H22-rosen
Helsingborgs stadsmässa 1955 som gick under namnet H55 tog fram en ros till mässan. Årets stadsmässa H22 City Expo har självklart också en egen ros. H22-rosen är en vacker och naturlig ros med alla de positiva egenskaperna hos rugosa-rosorna. Den är frisk, har stark doft samt tål salta vindar och sandiga jordar. Perfekt att odla i Helsingborg med omgivningar! Dessutom är den attraktiv för bin och andra pollinerare. Blomningen är lång, från juni till oktober. En lättskött ros som passar bra i såväl privata trädgårdar som i offentliga miljöer. H22-rosen är inte invasiv som den rena arten Rosa rugosa, utan den håller sig på sin växtplats.

Rosenkransen delas ut
Sedvanligt delas utmärkelsen Rosenkransen 2022 ut under rosdagarna. En utmärkelse med syfte att uppmärksamma och premiera hängivna, passionerade och kunniga rospersonligheter som har gjort en värdefull insats för att öka intresset för rosen. Tillkännagivandet sker 2 juli klockan 14.30 vid fontänplatsen i Rosariets kulturhistoriska del.

Det händer mycket under rosdagarna 2022. Fullständigt program finns på fredriksdal.se

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Rosdagar på Fredriksdal
Fredriksdals webbplatsCarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.