Längs vägarna i Dalarna väntar det många spännande, roliga, intressanta och tankeväckande upplevelser. Botanisera bland tipsen, gör en utflykt eller stanna till längs vägen och upptäck något nytt. Här är fem guldkorn du inte får missa i sommar.

1. Leksands Knäckebröd, Leksand
Knäckebrödet som bakats i Leksand sedan början av 1800-talet är en av Dalarnas kanske mest kända (mat-)ikoner. Till butiken bredvid bageriet vallfärdar knäckebrödssugna besökare året runt. Många kommer för att fynda billigt bröd av andra sortering. Sommartid är även Knäckerian öppen, där det säljs knäckepizza och Rättviksglass.
Läs mer på Leksands Knäckebröds hemsida

2. Nittsjö Keramik, Rättvik
I fabriksbutiken hos Nittsjö Keramik finns bland annat nyproduktion av klassiska vaser, skålar och blomkrukor tillsammans med kända serviser som ”Allmoge” och ”Kullsbjörken”. Det går även att fynda andrasortering till billigare priser. Köp en glass och njut natursköna omgivningarna i den lilla byn, som i sig är väl värd ett besök.
Läs mer på Nittsjö Keramiks hemsida

3. Nils Olsson Dalahästar, Nusnäs
Se tillverkningen av världens kanske mest kända häst – dalahästen. På riktigt nära håll kan du följa med på resan från träbit till färdigmålad häst. Som besökare är du välkommen att gå runt i verkstaden på egen hand och ställa frågor till de kunniga hantverkare som jobbar med just sin del i kedjan.
Läs mer på Nils Olsson Dalahästars hemsida

4. Magasinet, Falun
I sommar bjuder Magasinet i Falun på internationellt erkänd fotokonst. Erik Johanssons utställning HEAD IN THE CLOUDS utforskar verklighet och fantasi i en mix av material och miljöer som bjuder in besökaren till nya perspektiv. Utöver sommarutställningen finns även ett mysigt café som har öppet dagligen, en aktivitetshörna för de yngre och liten shop för den som vill få med sig ett minne hem.
Läs mer på Magasinets hemsida

5. Avesta Visentpark, Avesta
Träffa det ståtliga, mäktiga och respektingivande urtidsdjuret visenten, en utrotningshotad europeisk art av bison, på Avesta Visentpark. Djuren vandrar runt i stora hägn på en bondgård från förra sekelskiftet, vilket bidrar till en gemytlig atmosfär. Förutom att spana på visenterna eller fika i Ladugårdsfiket finns det stora grönområden för eventuella medföljande barn att busa på.
Läs mer på Avesta Visentparks hemsida

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Om besöksnäringen i Dalarna
Visit Dalarnas webbplats
Besöksnäring Dalarna på Facebook

Text & Bild; Visit DalarnaCarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.