Den 25 maj lanserades en första version av appen Ella som är tänkt att göra det enklare och säkrare att vara gravid och nyförlöst. Som medicinsk vårdapp med allt från råd och stöttning till faktisk behandling är den en unik hjälp för de som är gravida och de som nyligen fött barn. Listan på de besvär som inte sällan uppstår under eller efter graviditeten kan göras lång, vilket gör appen Ella både efterlängtad och nödvändig.

Bäckensmärta, urininkontinens och förlossningsdepression. Att så gott som alla gravida och nyförlösta kvinnor upplever mer eller mindre allvarliga fysiska eller psykiska problem är den insikt som ligger bakom appen Ella. Efter några års planering och drygt ett års teknisk utveckling är man nu redo att öppna upp en första version mot marknaden.

– ”Under min första graviditet insåg jag snabbt hur lyckligt lottad jag var som kunde fortsätta att träna, mer eller mindre som vanligt. Men när jag insåg att det inte bara var svårt för många, utan att de inte fick någon hjälp alls från sjukvården, började idén bakom appen Ella att växa fram. Det känns otroligt roligt att nu få lansera något som förhoppningsvis kommer förbättra hela upplevelsen kring graviditeten på riktigt”, säger Emelie Hollsten, grundare av Ella.

Ella är en CE-märkt medicinsk app och skiljer sig därmed också från många andra graviditetsappar. I dag erbjuder Ella fysioterapi, men redan nu arbetar teamet för att kunna samla fler vårdyrken i appen framöver. Siktet är framför allt inställt på psykologer, dietister och gynekologer med särskild kompetens kring tiden under och efter graviditeten som den gemensamma nämnaren.

– ”Dagens mödravård saknar resurser och rutiner för att kunna erbjuda det proaktiva stöd som gravida och nyförlösta kan behöva. Med Ellas digitala och individanpassade lösning kan vi avlasta mödravården och komplettera den eftervård som erbjuds idag, så att fler kan få hjälp med sina besvär i tid,” fortsätter Emelie Hollsten.

Ella släpps idag till iOS och Android-användare. I detta första steg erbjuder appen individuella medicinska träningsprogram för att förebygga och behandla besvär, och direktkontakt mellan användaren och sin personliga fysioterapeut. Till en början kommer vårdplattformen att ta emot ett begränsat antal användare. Därefter är tanken att skapa rum för fler användare och funktioner löpande, för att garantera en utveckling i samspel med kvalitativ vård och en tekniskt stabil plattform.

”Intresset har varit mycket stort inför att vi lanserar och vi hoppas kunna släppa på fler användare och funktioner väldigt snart. Vi vet att behovet är enormt och i takt med att digital vård blivit en alltmer självklar del av vår vardag tror vi att Ella kan bli en självklar del i varje graviditet”, avslutar Emelie Hollsten.

OM Ella
Ella erbjuder digital vård och stöttning under och efter graviditeten. Som CE-märkt medicinsk vårdapp erbjuder Ella individuellt anpassad fysioterapi, medicinska program och digitala vårdbesök för att förebygga och behandla graviditetsrelaterade besvär. Ella ägs och tillhandahålls av Her Company AB, svensk femtech-startup och registrerad vårdgivare hos IVO. Besök ella.se för mer information.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Ladda ner appen på App Store
Ladda ner appen på Google Play
Ellas webbplatsCarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.