För många är kanske grillning förknippat mest med kolgrillar och gasolgrillar, men faktum är att elgrillar ökar i popularitet. Och inte är det så konstigt; det finns flera saker som talar till elgrillens fördel.

Men även om elgrillen är populär så ska man inte blunda för riskerna. Elektricitet är inte att leka med.

Till skillnad från till exempel kol- och gasolgrillar så ger elgrillen inga lågor. Istället kan man säga att den fungerar som en stekyta för utomhusbruk – och det är därför som bostadsrätt- och hyresgästföreningar ofta tillåter elgrillar på balkonger och uteplatser.

Hur kan man då göra elgrillningen ännu säkrare? Låt oss ta en titt på några etablerade tips.

Håll koll på sladden!

Sladden, sladden, sladden. El är inget som bara ”dyker upp”, utan den kommer till grillen från sladden. Sladden är därför det viktigaste att vara rädd om när det kommer till att grilla med elgrill.

Lägg inte sladden i kläm, ”vik” den inte för vårdslöst och förvara den inte i extrema temperaturer (varken för kallt eller för varmt). Var särskilt försiktig med ändarna.

Gå igenom bruksanvisningen

Även om elgrillar är enkla att använda så kan det skilja en del mellan olika modeller och olika varumärken. Läs därför alltid bruksanvisningen för din elgrill noggrant innan du använder den.

När du läser instruktionsboken ska du vara särskilt observant på om grillen du just köpt verkligen är avsedd för det du ska ha den till. Vissa elgrillar är inte avsedda för till exempel inomhusbruk.

Se till att du har jordade uttag

Uttagen på grillen ska vara jordade, liksom de du har på huset, altanen eller på uteplatsen.

Kontrollera uttagen (även sladden) ordentligt och installera en jordfelsbrytare om du inte redan har en.

Tvätta grillen noga

Rengör alltid grillen innan och efter användning.

Se till så att alla fettavlagringar avlägsnas, annars finns det risk att dessa fattar eld (så kallad ”fettbrand”) eller skapar ovälkommen rök.

Använd sunt förnuft

Andra bra saker att tänka på för att grilla säkrare med elgrill är att ha en brandsläckare eller brandfilt nära till hands, att aldrig hälla vatten på grillen och att såklart dra ur sladden när du grillat färdigt.

Med dessa fem grilltips hoppas vi att du får en härlig sommar med många varma kvällar i trädgården!Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se, https://lovelaholm.se och onlinekatalogen, https://sverigesurfen.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn