Nu drar trädgårdssäsongen igång. De flesta odlare drabbas då och då av problem med skadedjur och sjukdomar. Blomsterlandet tipsar om några smarta produkter som kan hjälpa dig och din trädgård – både akut och förebyggande.

TEXT & BILDER; BLOMSTERLANDET

Nyttodjur, doftfällor, sunda jordbakterier och fiberdukar är bara några av alla effektiva medel att ta till när det kniper. Här visar vi ett litet urval av produkter som kan avhjälpa några av de vanligaste problemen, på ett effektivt sätt och samtidigt skonsamt mot miljön.

Observera att priserna kan skilja sig åt mellan butiker och mellan butiker och e-handel!

Trichoderma – supersvampar för frisk jord
Binab består av naturliga trichodermasvampar som gör ett stort jobb för att hålla jorden frisk och fri från skadliga svampar som ger svartfläcksjuka på rosor och häxringar i gräsmattan. Medlet vattnas enkelt ut med vattenkannan. Har man väl etablerat kolonier av dessa trichodermasvampar kan de bli kvar i jorden och föröka sig.
Binab t Nyttosvamp
Cirkapris: 199 kronor


Binab t Nyttosvamp är ett medel som enkelt vattnas ut kring drabbade växter. Hjälper dig att hålla rosorna fria från svartfläcksjuka.

Feromonfällor – doftämnen som fångar insekter med klister
Feromoner är naturens doftämnen som bland annat lockar hanar att hitta honor för parning. Genom att sätta ut dessa doftämnen i små ampuller på en klisterskiva fångas hanarna in – och parningen uteblir. Därmed slipper du som fruktodlare skadliga larver som äppelvecklare, rönnbärsmal och plommonvecklare som annars kan äta upp din frukt.

Feromonfällor mot plommonvecklare, rönnbärsmal och äppelvecklare
Cirkapris: 149 kronor

Larvskydd – naturliga bakterier mot glupska larver
Larvskydd är ett naturligt, effektivt sätt att bekämpa fjärilslarver av till exempel kålfjäril och vecklare. Det består av bakterien Bacillus thuringiensis. Preparatet kommer som ett torkat granulat som blandas med vatten och duschas ut på begärliga blad. Det är ofarligt för andra djur och för människor.

Produktnamn: LARVskydd
Cirkapris: 279 kronor

Kålfjärilens larver kan snabbt kaläta en kålplanta om du har otur.

Kålnät och fiberduk – enkelt och effektivt
Med hjälp av en växtduk, eller fiberduk, håller du begärliga växter borta från både insekter och andra djur som fåglar och rådjur. Blomsterlandet har flera varianter som passar allt från pallkragen, bärbusken eller odlingslandet.

För kålplantor rekommenderar vi ett särskilt kålnät som är fint genombruten och hindrar kålfjäril och kålmal från att kalasa på bladen. Det fiffiga är att nätet gör att det inte blir för varmt, som det lätt blir av den vanliga fiberduken. Kål trivs bäst i svalare temperaturer.
Fiberduk, kålnät & växtduk
Pris: från 39:90 kronor

Tagetes – blomsterprakt med rötter som håller skadliga nematoder borta

Tagetesplantans rötter utsöndrar ämnen som motverkar skadliga nematoder, så kallade rundmaskar. Dessa pyttesmå rotsårsnematoder är en av anledningarna till så kallad jordtrötthet, som gör att man inte kan plantera potatis eller rosor efter varandra. Men genom att samplantera tagetes med dessa växtslag och sedan mylla ner de vissnade plantorna på hösten kan du hålla jorden frisk och fri från rotsårsnematoder. Ytterligare en bonus är att blommans doft brukar avskräcka bladlöss. På Blomsterlandet har vi både tagetesplantor och frön att så av denna mångsidiga blomma.
Tagetesfrön
Pris: plantor från 29 kr, fröpåse från 19:90 kr

Kumulus – hindrar mjöldagg och krussjuka
Kumulus innehåller svavel, som är välkänt effektivt mot både mjöldagg (en bladsvamp) och bakterier. Genom att duscha utsatta plantor hålls växten frisk och fri från besvär. Krussjuka är en bakterie och ett gissel på persikoträd. Genom att duscha plantan vid knoppsprickningen hämmas krussjukan att angripa.
Kumulus
Cirkapris: 249 kronor


Genom att duscha persikoträdet med Kumulus vid knoppsprickningen hämmas krussjukan att angripa.

OM Blomsterlandet 
Blomsterlandet är en svensk trädgårdskedja med 64 butiker från Malmö i syd till Luleå i norr. Vi erbjuder ett brett sortiment av växter och tillbehör för hem och trädgård. Dessutom är vår e-handel öppen dygnet runt.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Blomsterlandets webbplats
Feromonfällor mot plommonvecklare, rönnbärsmal och äppelvecklare
Fiberduk, kålnät & växtduk
Tagetesfrön
Kumulus

TEXT & BILDER; BLOMSTERLANDETCarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.