Intresset för kajakpaddling har exploderat i Sverige. Under sommaren har varje vattendrag och kanal fyllts med aktiva semestrare på SUP-brädor och i kajaker. Att sola på en SUP-bräda istället för under ett parasoll känns lite mer tillfredställande! Att packa för en picknick på en öde ö, eller att ta en kajak till närmaste glasskiosk istället för att köa på land likaså.

Text & Bilder; Foto/credits; Point 65 Sweden

Som svar på detta kommer KAYAKOMAT by Point65 Sweden. Du bokar utrustning online, får en kod och hämtar sedan din SUP eller kajak från en obemannad station i närheten. En flexibel lösning som gör det enkelt att ge sig själv en naturupplevelse.

KAYAKOMAT by Point 65 Sweden lanserades våren 2021 med ett dussintal enheter, med 12-36 kajaker och SUP-brädor i varje. De har varit i drift under sommaren och fler enheter planeras till sommaren 2022.

Företaget investerar i att etablera 100 KAYAKOMATER, som alla drivs tillsammans med en lokal partner. Ett antal uthyrningsplatser kommer även att startas i till exempel Tyskland, Spanien och Danmark.

Ungefär hälften av de nya platserna är redan klara och erbjuder en blandning av citypaddling i sommarstäder, skärgårdskänsla vid andra sjönära aktiviteter och semesterfeeling på campingar och anläggningar runt om i landet.

-”Våra undersökningar visar också att det är så kunderna vill ha det. De uppskattar smidigheten, friheten och flexibiliteten jämfört med en bemannad uthyrning. Att kunna ta vara på en vacker sommardag och sitta i kajak samma timme som du kom på idén gör det enkelt att sätta lite ”Carpe Diem-känsla” på dagen.” Säger Richard Öhman, grundare av Point 65 Sweden, som ligger bakom KAYAKOMAT-konceptet.

NYHET 2022 Kayakomater finns nu på First Camp-campingplatser
Intresset för paddling är rekordstort och nu har även Sveriges ledande campingkedja First Camp valt att etablera Kayakomater på många av sina 55 campingplatser. Etableringen kommer att ske på campingar i Sverige och Danmark som ligger naturskönt vid vatten.

Intresset för vår uthyrning med självbetjäning har exploderat och i år kommer långt över 100 nya Kayakomater. Att First Camp nu väljer att ge sina gäster en härlig och enkel paddlingsupplevelse är förstås extra roligt då de är ledande på sitt område.” Säger Richard Öhman grundare av Point 65 Sweden, företaget bakom Kayakomat.

En massiv etablering av konceptet i Sverige
Konceptet är enkelt – boka på nätet, lås upp kajaken eller SUP:en med den kod du fått och en härlig paddlingstur väntar dig. Kayakomat by Point 65 Sweden lanserades under våren 2021 och efter en testperiod sker nu en massiv etablering av konceptet i Sverige, Europa och Nordamerika. Med Kayakomat blir paddling möjlig året runt och inte bara under sommarsäsongen.

Bakom populariteten ligger en växande campingtrend, att vi fortsätter hemestra och att vi vill ha allt aktivare semestrar.

Vi är nästan lite tagna på sängen av det enorma intresset. Det visade sig ganska snart att fler föredrar att hyra SUP och kajak från de obemannade stationerna än de bemannade. Det beror på att systemet är enkelt och flexibelt. Man plockar ut sin kajak och lämnar igen den när som helst under dygnet.” Fortsätter Richard Öhman.

Kayakomatens kajaker, SUP:ar samt tillbehören är helt återvinningsbara, stabila och bekväma. Varje Point 65 kajak/SUP är delvis tillverkad av återvunnet material. Utrustningen byts ut löpande för att hålla högsta standard.

Ser fram emot att erbjuda paddling via Kayakomat
Pandemin, lust att röra på sig och en ökande miljömedvetenhet bidrar till ökande intresset för paddling. Även campingkedjan First Camp har märkt av det ökande intresset.

“Intresset för en aktiv semester har ökat de senaste åren, det ser vi tydligt på våra campingplatser både i Sverige och Danmark. Då flera av våra destinationer är belägna nära hav och sjöar innebär att våra gäster enkelt kan testa den nya aktiviteten och ta en paddlingstur. Vi ser fram emot att kunna erbjuda paddling via Kayakomat.” Säger Mikael Wåhlund, aktivitetsansvarig på First Camp.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Kayakomats webbplatsCarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.