Att köpa en pool kan vara en riktigt bra investering eftersom den ökar värdet på din bostad med mer än vad poolen kostar att anlägga i de allra flesta fall. Under idealiska omständigheter kan installation av en pool öka värdet på ditt hus med så mycket som 3, 5 till 9% enligt olika analyser och beroende på vart ni bor i landet.

Vad kostar det att bygga och köpa pool?
Kostnaden för att bygga pool varierar baserat på om du vill ha en pool ovan mark eller en nedgrävd pool. Normalt sett så är själva poolmaterialet hälften eller en tredjedel av den totala kostnaden beroende på om du gör mycket eller lite arbete själv. Storleken på markentreprenad kan också variera. Ta in offert från flera markentreprenörer och använd dig av vår markanvsining som offertunderlag till markentreprenören.

Andra faktorer som avgör priset är om du skall välja pooltak eller lamelltäckning till poolen? skall du ha poolvärmepump? Vill du ha dina pooldetaljer i rostfritt stål eller räcker det med standarddetaljer i högkvalitativ PVC-plast? Skall ni investera i effektiv poolrobot och automatisk vattenreglering/justering?
Kostnaden för att bygga en pool med grävning eller en ovanmarkspool varierar och den kostnaden är svår att förutse innan man fått offert från markentreprenören.

Hur nära tomtgräns får man bygga pool?
I normalfallet finns det inga restriktioner på hur nära tomtgränsen man får lov att bygga sin pool.
Reglerna säger att om du bygger något närmare än 4,5 meter från tomtgränsen måste du ha grannarnas tillstånd även om bygglov inte krävs.
Tänk på att ta dialog med dina grannar så att din placering av poolen inte stör dom och att de godkänner placeringen av din pool innan du börjar bygga din pool nära tomtgränsen.

Behövs marklov eller bygglov för att bygga pool?
Om du planerar att bygga din pool nära tomtgräns (eller annan plats på tomten) med stora markförändringar i olika höjdlägen måste ni lämna in ansökan om marklov. Marklovsansökan lämnas in till kommunen om det är så att du bor i ett område med detaljplan och reglerna varierar.

Säkrast är att ta kontakt med kommunen och fråga om detaljerna runt din pools placering nära tomtgränsen och eventuella förändrade markarbeten som kräver marklov.

Om du skall bygga din pool nära tomtgräns måste allt arbete kunna utföras på den egna tomten så man inte åstadkommer någon som helst skada på grannens tomt.

Besök gärna POOLGIGANTEN för med informationCarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se, https://lovelaholm.se och onlinekatalogen, https://sverigesurfen.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn