Bitcoin är på allas läppar så fort kryptovalutor eller blockkedjan kommer på tal. Men i själva verket kan det vara en helt annan kryptovaluta som blir framtidens starka kryptoteknik; Ethereum.

Skillnad mellan Ethereum och Bitcoin

Bitcoin är utan tvekan både den första och största kryptovalutan. Men inte långt efter Bitcoin lanserades Ethereum (förkortas vanligen ”ETH”). Ethereum skapades av Vitalik Buterin, en ung visionär utvecklare. Precis som Bitcoin är Ethereums grunprincip att vara en icke-central teknik som i praktiken består av antalet användare uppkopplade mot ett gemensamt nätverk. Och precis som för Bitcoin lagras all historik om Ethereum i en ”blockkedja” – en gemensam jättestor fil som sparar allla överföringar eller justeringar som sker inom nätverket.

Men där upphör likheterna.

De viktigaste sakerna som skiljer BTC och ETH åt

  • Ethereum är mer än ”bara” en valuta. ETH bygger på att kunna fungera som plattform för appar och program.
  • Till exempel ska ETH kunna användas för att validera överenskommelsen vid ett husköp eller en aktieöverföring.
  • ETH dras inte med samma ”bagage” som BTC, utan har lyckats växa i skymundan.
  • Ethereum anses ha större potential för bredd och mångsidighet än vad Bitcoin har.

Betyder det då att bara en kryptovaluta till slut kan stå som vinnare?

Nej – sannolikt har både Bitcoin och Ethereum roller att spela i framtiden. Många analytiker tror att Bitcoin kommer fortsätta vara nummer ett när det gäller lagring och överföring av pengavärde, medan Ethereum skulle kunna bli den största plattformen för kryptoteknikens bredare användning, för allt utöver rena pengar. Framtiden får utvisa, men klart är att Ethereums framtidsprognos ser spännande ut!

 Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *