Sverige är respekterat internationellt som en framgångsrik sportnation. Nedan kikar vi på några av de hetaste svenska sportlagen att bevaka inom Sveriges mest populära sporter under året 2022.

Malmö FF – SM Guld mästare i fotboll 2021
Malmö FF är utan tvekan ett av de hetaste svenska sportlagen och vann SM-guldet 2021 i den svenska fotbollsallsvenskan. Den anrika toppklubben från Malmö är van att vinna och det var lagets 22:a guld genom tiderna. Klubben har under årens lopp producerat fram några av Sveriges ledande fotbollslegender som Martin Dahlin, Jonas Thern och Stefan Schwarz. Självaste Zlatan Ibrahimovic spelade en kortare period för Malmölaget. Men än idag har Malmö-laget stjärnor som mittfältaren Anders Christiansen, målvakten Johan Dahlin och angriparen Adi Nalic. Det senaste guldet säkrades dock först i den sista spelomgången med massor av drama i bästa svensk fotbollstradition. Malmö FF spelade endast 0-0 på hemmaplan mot Halmstad men vann guldet på bättre målskillnad än konkurrenten AIK som vann med 3-2 mot Sirius. Totalt sätt så visade Malmö FF hög klass och mycket rutin 2021 och är därför en het kandidat för livebetting matcher under 2022.

Sveriges fotbollslandslag – siktar på framgångar i VM 2022 i Qatar
Sveriges fotbollslandslag består av många talanger men har en del att bevisa efter den snöpliga förlusten mot Ukraina i åttondedelsfinalen i EM 2021 med 1-2. Marcus Danielsson blev utvisad och Ukrainarna avgjorde med ett mål strax innan det skulle bli straffläggning. Förhoppningarna är att det kommer gå betydligt bättre i VM 2022 i Qatar, speciellt om storstjärnan Zlatan Ibrahimovic kan återhämta sig från skador och finna storformen.

AIK – revanschsuget topplag
AIK uppvisade hög klass under fotbollssäsongen 2021 och avslutade med en seger med 3-2 mot Sirius. Men Stockholmslaget är naturligtvis sugna på revansch mot ärkerivalen Malmö FF efter att ha förlorat SM guldet på grund av sämre målskillnad. AIK är i grunden ett vinnarlag och har genom historien blivit svenska mästare hela 12 gånger, senast 2018. AIK har en solid laguppställning med målvaktsstjärnan Kristoffer Nordfeldt, angreppsspelarna Henry Meja och Nicolas Stefanelli samt försvarsklippan Alexander Milosevic. Kort och gott: AIK står väl rustat att återuppta dusten med Malmö FF om Sveriges bästa klubblag 2022.

Svenska Handbollslandslaget – på jakt efter EM-guld
Sverige har stolta traditioner inom handboll. I handbolls-VM i Egypten 2021 fick det svenska handbollslandslaget dessvärre nöja sig med silver efter att ha förlorat mot rivalen Danmark i finalen. Trots förlusten så imponerade de svenska spelarna och är säkert ute efter revansch i det kommande Handbolls-EM i Ungern och Slovakien. Det svenska laget kommer med en imponerande trupp bestående av målvaktsstjärnan Peter Johannesson samt talangfulla profiler som Jesper Nielsen, Niclas Ekberg och Daniel Pettersson. Sverige brukar spela som bäst i underläge så det borde passa svenskarna väl att fokus och pressen ligger på de regerande världsmästarna från grannlandet Danmark.

Villa Lidköping Bandyklubb – regerande mästare i Elitserien
Bandy rankas som en av Sveriges fem mest populära sporter och den svenska Elitserien i bandy rankas till de ledande av sitt slag i internationella sammanhang. Villa Lidköping BK är de regerande bandymästarna och tillhör därmed bland de bästa sportlagen i dagens Sverige. Lagets styrka är kopplat till ett utmärkt lagspel och stjärnspelare i truppen som forwarden Johan Löfstedt och målvakten Jesper Thimfors. I januari 2022 så inleder Villa Lidköpings herrlag säsongen genom att spela en match mot IK Sirius och framtiden ser riktigt ljus ut för Sveriges bästa bandylag.

Växjö Lakers – svenska mästare i Svenska Hockeyligan
Växjö Lakers är ett av Sveriges bästa lag i kraft av man är de regerande mästarna i den Svenska Hockeyligan 2021 och avslutade säsongen med imponerande 102 poäng. Efter en aningen trevande start med 0-1, så säkrade Växjö Lakers till slut guldsegern genom att besegra Rögle med hela 6-2 i det femte och sista finalmötet. Det heta hockeylaget från Växjö kammade också hem guldet under säsongen 2015 och 2018 så det var helt klart ingen tillfällighet att man åter visade prov på guldfärdigheter. Växjö Lakers har en solid laguppställning med stjärnspelare som centern Pontus Holmberg, Jack Drury, Richard Gynge och Martin Holmberg. Det är därför inte märkligt att förväntningarna är skyhöga för 2022 och många ishockeyälskare kommer av förståeliga skäl att bevaka guldgrabbarna från Växjö under den nya säsongen.

Rögle BK
Finalisten Rögle BK är ett stjärnspäckat lag som är naturligtvis suget på att få revansch mot rivalen Växjö Lakers efter finalförsluten 2021 som var ändå lagets bästa prestation någonsin. Rögle lyckades skrapa ihop hela 98 poäng under säsongen 2021 vilket var endast fyra poäng mindre än laget från Växjö. Rögle har aldrig lyckats bli svenska mästare så kanske blir det dags under säsongen 2022 om formen och viljan kan infinna sig hos bland andra forwardsstjärnan Dennis Everberg och målvakten Filip Gustavsson.

Norrköping Dolphins – regerande mästare i Svenska Basketligan
Även om basket inte är lika utbredd i Sverige som fotboll och ishockey så är det en populär sport. Norrköping Dolphins är de regerande mästarna i den Svenska Basketligan där Sveriges bästa lag spelar mot varandra. Norrköpings herrlag har faktiskt vunnit guld hela 6 gånger så det är ingen tvekan om att Norrköping Dolphins laddar mentalt för att försvara sitt regerande mästerskapsguld under den nya säsongen 2022. Förutsättningarna för nytt guld är goda med stjärnor som centern Elias Desport och forwards som Jackson Rowe och Hugo Bergström.Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.