Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2022 är det 77 år sedan.

Bilden ovan; Judiska flickor Göteborg centralstation 1939. Foto/Källa; Kamerareportage/TT

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige!

Utställningen Jag kom ensam – Judiska flyktingbarn i Sverige år 2020 handlade om de 500 judiska flyktingbarn som räddades från Nazityskland till Sverige genom en internationell räddningsinsats, Kindertransport, i slutet av 1930-talet. Genom unika brev och fotografier som aldrig tidigare visats får vi följa barnen från tillvaron före kriget, under flykten och livet efteråt.

Bilden ovan; Vita bussarna anländer till Malmö hamn i maj 1945. Foto; KW Gullers, Nordiska museet

– ”Utställningen belyste en del av svensk, och europeisk, historia genom personliga öden och berättelser. Den handlade om barnens livsvillkor och de känslomässiga konsekvenserna av att skiljas från sina familjer”, säger Ingrid Lomfors, historiker och överintendent vid Forum för levande historia, som skrivit texterna i utställningen.

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation.
Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2022 är det 77 år sedan.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

Minnesceremonin 2022 blir digital
I år anordnar Forum för levande historia en digital minnesceremoni för Förintelsens offer –ceremonin den 27 januari sänds live med tal, musik och ljuständning direkt från Eric Ericssonhallen i Stockholm. Medverkande; Berith Kalander och Tomas Kertész, vars respektive föräldrar drabbades av Förintelsen. Johann Chapoutot, professor i historia vid universitet i Sorbonne, Frankrike och skolminister Lina Axelsson Kilhblom. Från Forum för levande historia medverkar Caroline Källner, tf överintendent.

För musiken står Ale Möller trio: Ale Möller, Johan Graden och Olle Linder samt vokalisterna Berrin Sahin och Sofia Berg-Böhm.

Konferencier för kvällen är skådespelaren Marika Lagercrantz.

Ni kan följa minnesceremonin torsdagen 27 januari 2022, kl. 16:45 till kl. 18:00 – Stockholm och digitalt ”Levande Historias webbsida HÄR!” eller på deras facebooksida. Ceremonin sänds även på SVT Forum på svtplay.se.

OBS! För att delta på plats i Eric Ericsonhallen krävs ett giltigt covidpass. Läs mer HÄR!

Du behöver också föramäla dig genom att fylla i formuläret längst ner på denna sida. Antalet platser är begränsat, först till kvarn gäller

Årets utställning ”Motstånd” handlar om enskilda personer som stod emot, som valde att gå mot strömmen och ta kampen mot den nazityska terrorn. De kom från olika samhällsskikt med olika religiösa och politiska uppfattningar. Deras motstånd kunde också se olika ut.

Vi delar vidare – Så här hjälper vi till att sprida information om de evenemang ni arrangerar:

I vårt minnesdagskalendarium lägger ni som arrangerar något in information om ert evenemang i samband med Förintelsens minnesdag. Genom minnesdagskalendariet kan vi tillsammans hjälpas åt att sprida information om vad som händer i samband med 27 januari, så att fler kan vara med och hedra offren.
Se vad som händer runt om i landet i samband med Förintelsens minnesdag.

I vårt Facebook-evenemang ”Förintelsens minnesdag 2022” kommer vi även sprida vidare era arrangemang. Vi hoppas även detta kommer vara en kanal där ni som arrangörer kan tipsa och inspireras av varandra.

OM Forum för levande historia
Forum för levande historia är en myndighet med uppgift att främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde med utgångspunkt i Förintelsen. Vi bedriver utåtriktad verksamhet med inriktning på kunskap, kultur och fortbildning.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Forum för levande historiaCarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se, https://lovelaholm.se och onlinekatalogen, https://sverigesurfen.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn