Ångugn är populär bland kockar som har intresse för att skapa saftiga måltider. Oftast när du äter på restaurang kan maten smaka godare, i allmänhet kött och kyckling. Detta beror lite på att värmen från ugnen får vattnet att bli till ånga, vilket är själva processen för hur ångugnen arbetar. Detta skapar godare smak och maten blir inte lika torr jämfört med tillagning i vanlig ugn.

Att ånga mat som grönsaker, potatis och andra saker får maten att smaka bättre eftersom vitaminerna inte försvinner i matlagningen då värmen aldrig blir såpass hög att den får mineralerna att lösas upp.

Genom bra cirkulation i ugnen får köttet du ska ånga, fin textur och samtliga sidor ångas korrekt vilket ger godare smak. Ibland kan det ta längre tid att laga mat på detta sätt men det ger godast mat. Om du också vill laga varierande mat ska du kika på en bra ångugn. Du får dock tänka på att de är lite dyrare än vanliga ugnar och ska du köpa en måste du kolla på ångugn bäst i test för att få mest information och senaste recensionen om olika modeller.

Fördelar med ångugn

Även om det främst är ny mat som du ska laga med ångugnen behöver du inte bortse från att aldrig äta rester igen. Skippa mikron och värm maten med hjälp av ångteknik, direkt i din nya ugn. Då kan du bevara matens vitaminer samtidigt som den inte blir torr och du får nästan samma smak som första gången du tillaga den.

Detta passar bäst på rester som är en till två dagar gamla. Har du rester i frysen som är äldre än så rekommenderar vi inte att du kör in dem i ångugnen eftersom att de inte kommer att smaka bra ändå.

Det finns andra fördelar med en bra ångugn också. De kostar lite mer än vanliga ugnar i inköpspris, men funktionaliteten överväger priset. Du får allt som du får i en vanlig ugn, fast med tillverkningsmetoden ånga.

Tekniken bakom ugnen

Oftast finns det en behållare som du behöver fylla på med vatten. Behållaren sitter oftast på framsidan av ugnen längst upp. Om du inte har en behållare har du säkert en kopplad vattenslang direkt från kranen bakom diskbänken (gäller nyare ångugnar).

Det som sedan händer är att när du startar ugnen kommer vattnet att värmas upp och bilda ånga. Ångan cirkluerar runt den mat du tillagar vilket gör att smaken blir godare samtidigt som du bevarar alla vitaminer. Du riskerar inte att få torr kyckling eller bränd kött på grund av för hög värme.

Du behöver inte byta ut vattnet under tillagningen utan samma vatten funkar bra och räcker gott och väl för att ånga upp maten.

Är du intresserad av att fördjupa dig mer ska du verkligen kolla på YouTube. De visar i detalj hur en ångugn fungerar.


Kategorier: Kök

Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.