Naturen har mycket att erbjuda den friluftsintresserade och Sverige och övriga Norden har gott om naturområden, djurliv och friluftsliv att uppleva. Numera finns det ju dessutom många olika digitala verktyg att använda sig av. Här är några intressanta appar inom friluftsliv som du kan ha mycket nytta och glädje över när du besöker naturen.

Bilden ovan. Foto; Stefan Keller, Pixabay

Biologg
Upplev naturen genom ett spel med appen Biologg som går ut på att logga observationer av arter ute i vildmarken. Samla poäng, levla upp i olika artgrupper och anta utmaningar samtidigt som du bidrar till forskning och naturvård som jobbar för att bevara den biologiska mångfalden. Testa Biologg i App Store eller på Google Play.

Fishbrain
Fishbrain har blivit världens mest populära fiskeapp som hjälper dig fånga mer fisk. Med Fishbrain får du verktyg och färdigheter för att håva in allt större fångst. Testa Fishbrain i App Store eller på Google Play.

Fågelguiden
Fågelguiden är en efterlängtad app som kallats “bäst i klassen” och funkar för såväl nybörjare som erfarna fågelskådare. Det är en fältguide till Europa med 700 fågelarter, 750 läten och 3500 illustrationer. I appen kan du registrera plats och datum för dina upptäckter. Testa Fågelguiden i App Store eller på Google Play.

Fjällkartan
Denna app är ditt hjälpmedel ute på vandringstur i fjällen och har inget krav på varken mobiltäckning eller internet. Lantmäteriets fullständiga fjällkarta är helt gratis och innehåller sök- och spårningsfunktion samt kan mäta avstånd. Testa Fjällkartan i App Store.

 

Naturkartan – din guide till Sveriges natur och friluftsliv
Sveriges mest heltäckande naturguide med massor av naturupplevelser. Alltifrån naturreservat, och vandringsleder till badplatser och fågeltorn – presenteras på Terrängkartan och Fjällkartan från Lantmäteriet. Testa Naturkartan i App Store eller på Google Play.

SOS Alarm
Känn en extra trygghet när du är ute på tur med SOS Alarms app. Förutom att få information om olyckor och bränder i närheten så kan du med denna app även ringa 112 samt se och dela din position med andra. Testa SOS Alarm i App Store eller på Google Play.

Svampguiden
Under höstens svampplockning kan Svampguiden bli din nya pålitliga kompanjon i särskiljandet av skogens alla olika svampsorter. Hitta rätt bland 200 arter, pedagogiska filmer, högupplösta bilder samt detaljerade artbeskrivningar i denna app. Testa Svampguiden i App Store eller på Google Play.

 

Trailforks
Upptäck nya spännande leder och håll dig uppdaterad om deras senaste status och skick med denna app. Trailforks ger dig inspiration om leder för MTB, vandring, ridning, motorsport samt skidåkning. De interaktiva kartorna hjälper dig navigera de olika lednätverken och undvika att gå vilse. Testa Trailforks i App Store eller på Google Play.

Viltappen
Med Svenska Jägarförbundets Viltappen får du som naturintresserad vägledning i mötet med vilda fåglar och däggdjur. Lär dig förstå olika arters utbredning, föda, fortplantning samt relation till människan. På så vis blir det allt lättare att känna igen djuren du möter ute på tur och de avtryck som de lämnar efter sig. Testa Viltappen i App Store eller på Google Play.

Vindskyddskartan
Det finns gott om vindskydd runt om i den svenska vildmarken men att hitta dessa kan ibland vara svårt. Med appen Vindskyddskartan kan du hitta vindskydd för en övernattning eller fikapaus ute i naturen. Det är även möjligt att själv redigera och lägga till vindskydd samt navigera med vägbeskrivning. Testa Vindskyddskartan i App Store eller på Google Play.Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.