Nu får publiken mer tid på sig att uppleva den största samlingsutställningen om kimono i Europa på Världskulturmuseet i Göteborg. Kimono – från Kyoto till catwalk, producerad av Victoria and Albert Museum i London, förlängs till och med den 30 januari 2022.

Bilden ovan från utställningen Kimono – från Kyoto till catwalk. Visas på Världskulturmuseet 17 augusti – 30 januari 2022. Producerad av V&A, London. Foto; Beatrice Törnros

– ”Det är oerhört roligt att få möjlighet att visa denna utställning ytterligare sju veckor. Kimono – från Kyoto till catwalk är redan mycket uppskattad av publiken och i dessa tider med fortsatt begränsat resande känns det extra bra att kunna ge fler möjlighet att uppleva denna unika utställning i Göteborg”, säger Lena Stammarnäs, utställningsproducent på Världskulturmuseerna.

I Kimono – från Kyoto till catwalk visas nästan 300 föremål – japanska 1600-talsplagg, haute couture och samtida kimonor – för att tillsammans berätta om kimonons betydelse och historia. Utställningen är en resa både inom mode och historia där kimonons utveckling följs genom tiderna fram till idag. Flertalet unika inlån från samlare och museer runt om i världen gör utställningen till den största samlingsutställningen om det ikoniska plagget som visats i Europa.

Bilden ovan från utställningen Kimono – från Kyoto till catwalk. Visas på Världskulturmuseet 17 augusti – 30 januari 2022. Producerad av V&A, London. Foto; Beatrice Törnros

– ”Kimonon är den ultimata symbolen för Japan och uppfattas ofta som traditionell, tidlös och oföränderlig”, säger Anna Jackson, intendent på V&A. ”Kimono – från Kyoto till catwalk utmanar den uppfattningen och presenterar plagget som en dynamisk modeikon i ständig utveckling och visar den modemässiga och sociala betydelsen kimonon haft från 1660-talet till idag – både i Japan och i resten av världen”.

Utställningen är producerad av Victoria and Albert Museum i London där den visades under 2020. Världskulturmuseet i Göteborg är det första stoppet av totalt tre på utställningens begränsade internationella turné. På Världskulturmuseet öppnade utställningen den 17 augusti och visas till den 30 januari 2022.

Bilden ovan från utställningen Kimono – från Kyoto till catwalk. Visas på Världskulturmuseet 17 augusti – 30 januari 2022. Producerad av V&A, London. Foto; Beatrice Törnros

OM
Världskulturmuseerna/Statens museer för världskultur har den svenska regeringens uppdrag att visa och levandegöra världens kulturer. Vår verksamhet bedrivs på Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet i Stockholm samt på Världskulturmuseet i Göteborg, där också myndigheten har sitt säte. Tillsammans ansvarar vi för 460 000 föremål och många berättelser – en stor del av det internationella kulturarv som finns i Sverige. Vi dokumenterar och belyser olika kulturers yttringar, villkor och möten. Vi främjar tvärvetenskaplig kunskapsuppbyggnad och har alltid vår publik i fokus. I vårt uppdrag ingår att nå besökare också genom vandringsutställningar och samarbetsprojekt.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Statens museer för världskultur
Världskulturmuseet
Medelhavsmuseet
Etnografiska museet
Östasiatiska museetCarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.