Olyckor på arbetsplatsen är något som sker alldeles för ofta på våra arbetsplatser runtom landet. Speciellt utsatt för allvarliga skador, det vill säga skador som leder till sjukskrivning på minst två veckor, är byggbranschen.

Byggbranschen utgör enbart 5% av arbetskraften i Sverige, men trots det står arbetarna inom byggbranschen för omkring 30% av samtliga allvarliga olyckor som sker på arbetsplatsen. Sett över alla arbetsgrupper sker det 2.4 olyckor per 1000 anställda, medan motsvarande siffra enbart för byggbranschen är 7.7 olyckor per 1000 anställda.

Byggbranschen är en bransch som är förknippad med vissa risker i form av att arbete ofta sker på höjder, stora och kraftiga maskiner som används och arbete som innebär ett tufft fysiskt kroppsarbete. Men detta behöver inte betyda att byggbranschen ska vara så överrepresenterad i olycksstatistiken. De allra flesta olyckor går att förebygga med kunskap och förståelse för arbetet.

Arbetar du inom byggbranschen? Var med och bidra till en säkrare byggbransch!

En bra plats att börja kan vara på följande utbildningar, beroende vilken typ av arbete du utför:

Ställningsutbildning

Fallskyddsutbildning

Utbildning i säkra lyftCarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *