När vi ser ut att stå framför ännu en vår med att återigen arbeta på distans, kommer du troligtvis inse att fler företag kräver att du ska jobba hemifrån. Arbetsgivare letar ofta efter personer med specifika färdigheter för dessa roller och det är något du snart kommer att hitta i jobbannonser men även under kommande intervjuer. Det betyder att om du kan visa att du besitter dessa skills, har du en större chans till att bli anställd. Nedan finner du våra bästa färdigheter att betona och understryka under en intervju för jobb på distans.

Tekniskt kunnig

Tänk dig att du anställer någon för ett jobb på distans och personen du intervjuar inte kan räkna ut hur man ska svara på ett onlinemöte, svara på videosamtal eller ta reda på hur man använder sin mikrofon och kamera. Du skulle på en gång märka av att ett jobb på distans skulle bli svårt för den här personen att hantera.

Om du vet hur du ska bygga ditt cv, hantera eventuella möten online och hålla ett videosamtal med lätthet, är du redan i framkant gentemot andra kandidater som sökt. Att arbeta hemifrån betyder inte att arbetsuppgifterna ändras, men det kräver en kännedom om teknik och det är viktigt att från början visa upp att du har förståelsen. Det kan vara viktigt att nämna dina färdigheter både på ditt cv men också i intervjun såsom exempel på hur du använder tekniken i vardagen. Om företaget i sig också använder sig av specifik teknik, såsom en chattfunktion, kan det vara smart att visa intresse och göra lite research om dessa för att visa din förståelse. 

Motivation

Att jobba hemifrån kräver mycket självmotivation och det är givetvis något som kanske inte passar alla. Det finns ingen hemma som checkar in och kollar läget, och helt plötsligt finns det oändligt många distraktioner. Det är därför viktigt att visa att du kan arbeta självständigt och hålla dig på rätt spår utan konstant vägledning. Naturligtvis går det att ta snabba möten för att stämma av läger men dagens arbetsgivare förväntar sig en viss nivå av oberoende. 

Ett bra sätt att visa upp detta under de första minuterna av en intervju är att se till att du och din bakgrund ser professionella ut. Det är inte alla som förstår att en hoodie och bakgrunden av en obäddad säng med ovikt tvätt kan ge helt fel signaler. Ta några minuter till att ställa iordning för din intervju, det kommer bara gynna dig i framtiden att ha ett bra utrymme när du sedan anställs! På så sätt är det även mycket mer sannolikt att du verkar ambitiös och motiverad i ditt arbete. Du kan även nämna tidigare erfarenheter inom den digitala världen, såsom skola, projekt eller annat. 

Villig att lära sig 

Detta liknar att vara motiverad, men går ett steg längre. På ett kontor är det ofta lätt hitta någon som kan hjälpa dig räkna ut något nytt, men det är givetvis mycket svårare att göra på distans. Att visa en vilja att lära sig något hjälper arbetsgivare att lita på att du enkelt kan ta dig an jobbet och dess utmaningar. 

Om du har tid kan du lära dig hur du använder några vanliga verktyg som nämns i jobbannonserna i förtid. På så sätt visar du att du är motiverad och vill lära dig allt inom ämnet och börjat lite smått på egen hand på grundnivå. 

Kommunikation

Att kommunicera digitalt är inte alltid lätt, och det kan uppstå tillfällen då saker och ting blir feltolkade. Det är viktigt att kommunicera tydligt och detta gäller både vid muntlig och skriftlig kommunikation. Det är inte längre så enkelt att svänga förbi någons skrivbord som på kontoret, och därför måste du kunna skriva meddelanden som är kortfattade, har en vänlig ton och inte blir missförstådda. 

När det gäller videosamtal är det lite enklare då du kan både höra någons ton på rösten och se ansiktsuttryck och gester. Det finns dock förstås andra tekniska fel såsom dålig uppkoppling som kan påverka, men även att man pratar över varandra då det blir svårare att läsa av den andra på samma sätt. Det kan vara smart att öva och bekanta sig med liknande plattformar i förväg med till exempel vänner och familj för att säkerställa att du är bra på att kommunicera innan du kommer till företaget. 

Var en lagspelare

Att samarbeta och vara just en lagspelare är något vi ofta ser i dagens jobbannonser och något som arbetsgivare letar efter. Detta kommer att betyda ännu mer vid arbete på distans, då du inte längre kan chitchatta i pauser och lära känna dina kollegor på samma sätt. Din blivande arbetsgivare är därför på jakt efter personer som är säker i sig själv och i att jobba tillsammans med andra. Att förstå utmaningen med att arbeta på distans och att ha lösningar till olika problem som kan uppstå visar att du är beredd på att slänga dig in i den här typen av situation!

Vad ska du letar efter?

Naturligtvis måste du se till att din potentiella arbetsgivare har allt du behöver för att lyckas också! Ställ frågor om hur de hanterar den virtuella situationen och hur deras anställda får den support den behöver på distans. Du kanske har dem skillsen de letar efter – men har dem de möjligheter du behöver? 

För att ta del av fler tips kring jobbansökningar, intervjuer, cv och personligt brev kolla in StudentJob där du även kan söka allt ifrån extrajobb, deltidsjobb till olika internship och heltidsjobb!Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.