VPN står för ”Virtuellt Privat Nätverk”, vilket i praktiken betyder att du får en säker, krypterad internetanslutning, samtidigt som din fysiska plats och IP-adress döljs. Det innebär betydligt högre integritet och säkerhet på nätet, men du kan dessutom använda en utländsk VPN-server för att se innehåll från det landet som annars är låst till en viss plats.

Det är inte ett nytt koncept

Även om teknologin har funnits sedan mitten av nittiotalet så var konceptet av VPN relativt okänt tills nyligen. Det har delvis att göra med att allt fler aktörer samlar in allt mer information om dig när du surfar på nätet. Det kan vara reklambolag som vill skapa personanpassade annonser, det kan vara regeringar som vill veta vilken slags information du konsumerar, eller så kan det vara hackers som vill stjäla din identitet, men i vilket fall som helst vill du förmodligen inte lämna allt öppet.

Kringgå blockeringar

Vissa arbetsplatser, skolor eller rent av hela länder (så som Kina och Nordkorea) blockerar vissa webbplatser eller internettjänster på sina nätverk. Det kan exempelvis vara Facebook, YouTube eller Torrents som är blockerade, men om du har en VPN-tjänst på din enhet kan du kringgå dessa blockeringar, samtidigt som all information du skickar och tar emot blir oläslig (krypterad) för utomstående som vill spionera på dig. Om du surfar på öppna WiFi-nätverk kan vem som helst se allt du gör med enkel programvara, men om du krypterar din anslutning kan bara du se innehållet.

På samma vis brukar innehållet från play- och streaming-tjänster vara låst till sitt ursprungsland, på grund av visningsrättigheter. Genom att ansluta till en VPN-server i USA kan du exempelvis se det amerikanska utbudet på Netflix, eller så kan du ansluta till en server i Sverige när du vill se svensk TV utomlands. Internet blir mer öppet igen, som det brukade vara.

För mer info

Om du vill veta mer om vad VPN är, hur VPN fungerar och varför du bör använda en VPN-anslutning så är du välkommen till VPN-Sverige.se, där vi har svarat på alla vanliga frågor och skriver guider till olika typer av innehåll du kan låsa upp.
Läs mer på https://vpn-sverige.se/vad-ar-vpn/Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *