Clowner utan Gränsers treåriga projekt Cirkus för hopp och styrka går nu in på sitt avslutande år. Med stöd av Europeiska Asyl-, migrations och integrationsfonden görs nu en till turné i Sverige. Denna gång med fokus på att stärka bandet mellan barn och vårdnadshavare på flykt. Genom att barn och vuxna tillsammans får leka och delta i glädjefulla föreställningar och workshops kan de för en stund glömma all oro, stärka sin relation och få nya positiva minnen tillsammans. Det skapar hopp.

Foto/Källa; Elin Bryngelsson Lidstedt 

I Sverige lever sedan de senaste åren över 200 000 människor som kommit hit i hopp om skydd och en tryggare framtid. Det gäller både vuxna och barn. En majoritet av dessa lever dessutom i en oroande asylprocess som är både lång och osäker. Det sätter en enorm press på psyket och skapar en stress och oro som kan vara svår att ta tag i. I projektet Cirkus för hopp och styrka sätter våra artister upp skrattfyllda cirkusföreställningar och bjuder in till lekfulla workshops. Projektet har olika delar och i den kommande turnén syftar arbetet särskilt till att stärka relationen mellan barn och vårdnadshavare. Ett band som kan behövas byggas upp för att kunna mötas och hitta tillbaka till varandra efter de kriser en möter efter ett liv på flykt.

“Härligast var inte att höra barnen skratta och roa sig utan att de vuxna faktiskt också kunde få skratta.”Citat från personal på en spelning Clowner utan Gränser gjort.

Hittills har Clowner utan Gränser  (Webbplatsen öppnas i ett nytt fönster) mött över 2600 personer i projektet och nu är det dags att sprida skratt till ännu fler asylsökande. Turnén pågår under vecka 42–44 och kommer besöka flera platser i Stockholm, Uppsala, Gävleborg, Dalarna Södermanland och Västmanland. Turnén görs i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

OM Clowner utan Gränser
Skratt förändrar liv! Clowner utan Gränser arbetar för att med föreställningar och workshops sprida hopp och glädje till barn i krisdrabbade områden. I Sverige arbetar clownerna med att sprida kunskap om och engagemang för barns rättigheter samt möter barn som kommit på flykt till Sverige och önskar dem varmt välkomna hit genom skratt och lek. Organisationen grundades 1996 i Sverige, är medlemmar i Frii, samt granskas av Svensk insamlingskontroll vilket garanterar att insamlade medel hanteras korrekt.Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *