Att vandra eller hajka är populärt i nästan alla åldrar. Det är en utmärkt aktivitet för skolklasser, vuxna, tonåringar och även barn. Självfallet finns det vandringsleder med olika svårighetsgrad och man bör kanske ta det i beaktning innan man ger sig iväg.

Foto/Källa; Niklas Veenhuis/Unsplash

Om man är en mycket erfaren vandrare finns det ett gott utbud med leder över hela Sverige, men även för nybörjare är utbudet bra. När man för först gången ska ge sig iväg på en hajk eller en vandringstur så kan det vara bra att kolla upp vad man behöver ha med sig.

Om det är en längre hajk som varar ett stort antal dagar så behöver man självfallet ha med sig tält, sovsäck och allt annat för att kunna sova och övernatta bekvämt. Dessutom kanske man ska ta med sig ett stormkök om man ska göra mat ute i skogen. Då måste du ta med dig det du behöver, eftersom det kan vara långt mellan de butiker som finns. Men charmen med stillheten och naturen är ju att det är öde och stilla. Det ska kännas att det är långt till barer, trafik, sexshops och annat som storstäderna erbjuder, när man är ute på vandringstur.

Psykisk hälsa
Att vara ute i naturen rensar ut tråkiga och ledsna tankar ur ditt system. Det är en helande process att vara omgiven av blommor och träd, och naturen i sin helhet är bra om man har en depression eller liknande. Psykisk ohälsa blir vanligare och vanligare i vårt moderna samhälle. Det kan vara en bra idé att välja en vandring i naturen framför en dag på shoppinggatan inne i stan.

Motion
Det är inte bara bra för sinnet att vandra det är givetvis också motion. Det är bra att röra på dig och det kan kännas lättare att komma igång med motionen om man befinner sig ute i naturen på ett avslappnat sätt istället för inne på ett träningscenter eller liknande. Där alla är vältränade och har de senaste träningskläderna från modemagasinen. Ute i naturen kan man vara sig själv och bara slappna av. Dessutom bestämmer du själv tempot utifrån vad du känner och orkar med.

Avkopplande
Naturen har länge påverkat människan och naturens storhet kan verka avkopplande på sinnena. Att befinna sig i något som är större än en själv kan göra dig lugn och rofylld. Det är viktigt att ta lite egentid för sig själv och vad är bättre än en härlig vandringstur som gör att du kan koppla bort all stress i vardagen.


Kategorier:

Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.