Är du på jakt efter Sveriges bästa bredband? Bandwidth.se är din lian i bredbandsdjungeln, där vi listar, jämför och utvärderar olika bredbandsleverantörer baserat på deras priser, villkor, bindningstid, hastighet/bandbredd och typ av bredband, det vill säga om det är ett mobilt bredband via 4G eller 5G, ett stadsnät med fiber, en ADSL-anslutning via telefonjacket eller internet via kabel-TV.

Den största skillnaden är mellan fast bredband, där du har obegränsad datamängd och mobilt bredband, där det vanligtvis finns en gräns för mycket data som får användas per månad. I övrigt behöver du bara tänka på att bredbandet ska möta dina behov och förväntningar. Tänk på att priset inte är allt – och att det inte alltid är i synk med hastigheten eller datamängden.

Fast bredband är obegränsat, billigt och snabbt – men det är endast ansluten till en fysisk plats. Mobilt bredband är begränsat och kan vara dyrare eller långsammare än fast bredband. Om du ständigt är på rörande fot kanske det är värt att bara ha mobilt bredband som du även använder hemma? I vissa fall kan du betala kontant i förväg för datamängden.

Vilken hastighet behöver jag?

Det är svårt att säga en exakt siffra, då det beror på många olika faktorer, men vi kan använda streaming som ett exempel. Netflix rekommenderar till exempel minst 3 Mbps för att strömma i normal kvalitet, medan full HD kräver minst 5 Mbps. Om en person strömmar i full HD i vardagsrummet och en annan strömmar full HD i sovrummet så krävs det alltså 10 Mbps för att båda garanterat ska kunna strömma obehindrat.

Om du själv streamar ut via Twitch, YouTube, Facebook eller någon annan tjänst så gäller ungefär samma siffror för samma kvalitet. Om du vill streama i 4K/UHD så krävs ungefär 24 Mbits. Kort sagt: räkna med minst 5 Mbps per person i hushållet.

Hur mycket data behöver jag?

Det här är den svåraste frågan, eftersom det rent av är svårt att veta själv. Däremot brukar det vara ganska lätt att uppgradera abonnemanget vid behov. Vissa personer klarar sig med en extremt liten mängd data (upp till 1 GB per månad), eftersom de endast använder internet för att göra saker som inte kräver mycket data, t.ex. att skicka meddelanden eller kolla upp vädret.

Andra människor kan kötta rakt igenom tiotals gigabyte om dagen. Det är faktiskt ganska enkelt och går ganska snabbt om man strömmar film i full HD. Så hur mycket data du behöver är en fråga du själv får utvärdera – kanske räcker det med 3 GB, eller så behöver du 50?! Tänk på att fast bredband kommer utan gräns.

Jämför förmåner och kampanjer

Eftersom konkurrensen är så pass hård mellan bredbandsbolagen så händer det att man kan få ett riktigt bra klipp ibland. I vissa fall kommer förmånerna med en längre bindningstid eller startavgift, till exempel att modemet är gratis. Ibland får man bonusinnehåll på köpet, till exempel 3 månader C More inkluderat. Vi hoppas att du lyckas hitta det bästa och billigaste bredbandet för hemmet!Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *