Nu kommer sommaren med mer ledigt. Kanske bjuder du in ett gäng att umgås i din badtunna. Det är ju så mysigt att sitta ute på kvällen och mysa i varmt vatten. Men när du tänker på vad som kan finnas där i badtunnan så blir det mindre mysigt och badtunnesjukan är faktiskt på riktigt.

Vad är badtunnesjukan?
Badtunnesjukan orsakas av en bakterie som finns i vatten och i jord. När den samlas i badtunna så kan man smittas. Sjukdomen ger sig på huden och märks i form av utslag som kliar. En del får också feber. Det här är minst sagt obehagligt och kan få dig att vilja undvika badtunnor.

Undvik orena badtunnor

Men du behöver inte sluta bada i badtunna av oro för att få badtunnesjukan. Det är bara i ohygieniska tunnor som bakterierna förekommer. Om tunnan du badar i är ren så bör det inte finnas någon risk för sjukdomen.

För att en badtunna ska vara hygienisk så ska den ha nytt och rent vatten då det blir dags för bad. Finns det filter och pump så kan det gå bra att använda samma vatten längre. En fördel kan vara att bada i badtunna med klor.

Be gästerna om att duscha först

Det kan kännas lite pinsamt men är faktiskt inte så dumt. Be gästerna om att duscha först. När alla som hoppar i tunnan har duschat så blir det renare i vattnet. Badtunnesjukan kommer inte från bakterier som folk har med sig men det betyder inte att man inte kan drabbas av annat.

Om det finns en dusch nära badtunnan så är det inte så dumt att alla tar en tur där innan ni slår er ner. Det blir trevligare för alla som är med på det viset.

Sök hjälp!

Om du just har badat i tunna och har fått utslag såväl som feber så ska du söka läkarhjälp. Det är viktigt att få behandling i tid. Om du inte behandlar så kan badtunnesjukan nämligen leda till allvarligare sjukdomar som lunginflammation.Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *