Foto/Källa; Pixabay.com

Creative Commons Public Domain (CC0).

CC0 innebär att du som laddar ner bilden får kopiera, ändra och publicera den fritt i både personligt och kommersiellt sammanhang – utan att be fotografen om lov.

OBS! Är du nöjd med bilden är det schysst att ändå nämna fotografen eller sidan du hämtat bilden från. Du har ju faktiskt fått den helt gratis.

Här är 11 bra sajter där du hittar fria bilder att använda:

1. Unsplash
Letar du efter riktigt snygga högupplösta bilder på natur och omgivningar är Unsplash sidan för dig. Teamet bakom webbsidan handplockar 10 bilder var 10:nde dag från ett stort gäng olika kreatörer. Detta skapar stor spridning av olika bildmotiv. Usplash har även en sida där alla som har använt deras bilder kan visa upp vad de har skapat. Kul och verkligen inspirerande!

2. Kaboompics
Många av bilderna på Kaboompics har en personlig touch med kort konstnärligt skärpedjup. De flesta bilder är färdiga att använda precis som de är. Sök på bildernas nyckelord (taggar), som fungerar som kategorier, eller inspireras av vad andra gillar.

3. StockSnap.io
Riktigt bra sida med bilder på landskap och stadsmiljöer. Bästa sättet att hitta rätt är genom deras supersök – perfekt om du snabbt behöver en karakteristisk landskapsbild. Använd bilderna precis som de är eller fixa till dem i Lightroom – bilderna är nämligen högupplösta.

4. Gratisography
Söker du efter något lite mer galet? Fotografen Ryan McGuire har öppnat upp sitt bibliotek med helt klart annorlunda bilder för allmänheten! Bara att ladda ner genom att klicka på den bilden du är intresserad av.

5. Life of Pix
Vardagsfoton och snygga miljöbilder samlat på en sida. Reklambyrån Leeroy ligger bakom sajten tillsammans med ett gäng frilansande fotografer i Canada. Ett tips är att kika in här om du söker efter bra texturer.

Ps. Ta även en titt på systersajten Life of vids som erbjuder gratis royalty-fria videoklipp. Riktigt smidigt om du gör en egen film och behöver lite extra material.

6. PicJumbo
Den unge rumänske fotografen Viktor Hanacek ger dig ett snyggt smakprov per fotosession. Och det räcker gott och väl för de allra flesta. En favorit med stor variation på bildutbudet.

Vill du använda fler av Viktors bilder erbjuder han även ett premiumkonto, men det är inget måste.

7. Barn Images
Sidan drivs av två fotografer från Lettland som bjussar på många natursköna högupplösta bilder. Perfekt för oss i Sverige då många foton påminner om vårt svenska landskap.

Bilderna är så klart gratis att ladda ner, men om du vill får du gärna donera en slant för att hjälpa skaparna att hålla sidan vid liv.

8. FoodiesFeed
Fixa aptitliga matbilder till bloggen eller samla lite inspiration till dagens middag med FoodiesFeed. Det är svårt att inte låta magen kurra i bläddrandet bland alla smaskiga matfoton.

9. New Old Stock
En samling vintage-foton som numera klassas som public domain och är öppna för allmänheten. Här finns ett stort arkiv av inskannade foton från senaste seklet. Ett fint exempel är ett foto från Slussen i Stockholm taget runt 1945.

10. Grizzlybear
Äntligen en svensk sida med bra gratis CC0-bilder! Grizzlybear erbjuder svenska natur- och stadsbilder med en liten touch av bildbehandling. Sidan fylls på kontinuerligt med gärdsgårdar, tallskogar och pepparkakshus – beroende på säsong. Perfekt om du vill ha svenska miljöbilder!

Fler bildbanker – samlingsplatser för fria bilder
Pexels.com samlar gratis bilder att använda på bloggen från olika sajter med CC0-licens. En bra sökmotor och snyggt utbud. Ta en extra titt innan du laddar ner bilden för att försäkra dig om vilken CC-licens bilden faller under och om du måste ange fotografen.

Pixabay har ett stort fritt utbud av både bilder och grafik. Det bästa är att du kan söka på svenska. För att ladda ner behöver du skapa ett gratis konto, som tar mindre än en minut. Du kan även själv bidra med egna bilder.

Picwizard.com
Har över 100 000 helt gratis bilder på sajten, över 20 000 av dem är exklusiva. Lägger också till nya bilder till sitt bibliotek dagligen och slutliga målet är att få till mer än 1 miljon bilder. Man har en massa bilder på människor, som tenderar att vara sällsynta på gratis stock foton webbplatser. Om du kolla in deras webbplatssökning efter “kontor” eller “möte” och du ser kvaliteten på bilderna på webbplatsen. Alla är fria att använda utan tillskrivning.

Stock Up är också en bra samlingplats för gratisbilder på nätet. Klicka på bilden och du kommer direkt till originalsidan den ligger på. Riktigt smidigt!

 Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar.

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *