Äntligen är det dags att köpa en ny diskmaskin, så du kan säga ”hej då!” till det gamla skrället som följde med huset, eller ännu bättre: slippa diska för hand. Oavsett varför du behöver en ny diskmaskin så finns det detaljer och egenskaper som är värda att utvärdera. Det viktigaste är att den får plats, att den har tillräcklig kapacitet, att den är effektiv och energisnål, samt att den är behaglig att använda. Fortsätt läsa för att djupare titt på diskmaskinernas skillnader och likheter.

Storlek

Diskmaskiners dimensioner är lyckligtvis standardiserade, så den överlägsna majoriteten av alla kök har redan köksbänken i rätt höjd och det vanliga 60 centimeters utrymmet i bredd för en diskmaskin. Om du behöver en extra smal diskmaskin så finns det modeller som endast är 45 cm breda, men det är inte utan kompromiss, eftersom diskkapaciteten naturligtvis är mindre.

Många moderna kök föredrar inbyggda vitvaror, som döljs av en vanlig kökslucka. Det gäller även kök i retro-stil som vill dölja de moderna prylarna. Om det låter som något för dig så ska du välja en helintegrerad diskmaskin. De kommer utan front, så att du själv kan montera en av dina vanliga köksluckor på framsidan och ”gömma” diskmaskinen tills den ska användas.

För riktigt små kök finns det bänkdiskmaskiner, vilket är precis vad det låter som – mindre modeller som kan ställas direkt på köksbänken, på ett bord eller en annan lämplig yta. Bänkdiskmaskiner kan kopplas direkt till vattenkranen. Det kanske är det perfekta alternativet för sommarstugan?

Diskkapaciteten informerar dig om hur mycket disk som får plats per diskning. Kapaciteten mäts i antalet kuvert, det vill säga hur många vanliga uppsättningar av disk, som får plats i diskmaskinen. Det brukar vara mellan 12 och 15 på vanliga diskmaskiner, men kan vara lägre på mindre och smalare modeller.

Värde och driftkostnad

Det är inte bara att köpa den billigaste diskmaskinen och tro att man har gjort ett bra köp, eller att köpa den dyraste och tro att man har fått bäst kvalitet. Värdet på diskmaskinen beror inte enbart på priset, utan även hur bra den presterar, hur länge den håller och hur mycket underhåll som behövs. Därtill kommer förbrukningskostnaderna från vatten- och elräkningarna.

Nu för tiden är det krav på att alla diskmaskiner ska diska rent för att få säljas inom EU, så du behöver inte vara orolig för smutsig disk, men det finns andra faktorer att tänka på. Hur effektiv är diskmaskinen på att få disken ren? Hur mycket ström och vatten förbrukar den? Hur lång tid tar det? Behöver du göra rent maskinen ofta? Har den självrengöringsprogram?

Energiförbrukningen kan sträcka sig från under 200 till över 300 kWh/år, vilket gör stor skillnad i längden. Om du köper en kvalitetsprodukt som håller i många år kommer du alltså att spara in de extra tusenlapparna du lade på maskinen via dina kommande elräkningar. Även vattenförbrukningen kan skilja sig flera tusen liter per år, så sikta på så låga siffror som möjligt. Välj en diskmaskin i energiklass A++ eller A+++.

Användning

Det är lätt att glömma bort hur behaglig vitvaran är att använda (eller ej) när man står där och ska välja en, men när man använder den varje dag så märker man snabbt och ofta alla eventuella problem. Det är små detaljer, så som hur mjukt luckan öppnas, hur stadig underkorgen är när man drar ut den, om det finns invändig LED-belysning eller ej, om den har en traditionell bestickkorg i botten eller en smart besticklåda högst upp och så vidare.

Många av dessa aspekter är en smaksak, men om du väljer en diskmaskin från ett populärt och välkänt märke, så som Bosch, Miele, Siemens, Electrolux, AEG eller Asko, så kommer den med största sannolikhet att vara smart utformad och bekväm att använda. Diskmaskiner utvärderas även i torkeffekt, det vill säga hur torr disken är efter ett diskprogram har körts. Alla de bästa modellerna har A i torkeffekt, så det bör inte vara något problem att hitta en modell i rätt prisklass.

De olika modellerna och tillverkarna har även olika diskprogram, även om de vanligaste brukar finnas i alla så kan en diskmaskin från Electrolux ha andra diskprogram än en diskmaskin från Miele. Om du har behov av specialprogram, till exempel ett extra skonsamt program för vinglas eller andra ömtåliga saker så ska du välja en diskmaskin med lämpliga program.

Expertråd

Slutligen så kan du ta hjälp av experter, paneler och andra användare för att utvärdera hur bra en viss diskmaskin är redan innan du köper den. Det finns nämligen gott om resurser online som samlar ihop recensioner, tester och erfarenheter från så väl kunder som testpaneler. Om du väljer bäst diskmaskin i test så är det sannolikt en väldigt bra diskmaskin för ett bra pris. Du kan räkna med att den gör ett riktigt bra jobb, är enkel att använda, håller länge och inte kräver särskilt mycket underhåll. Det blir dessutom lättare att jämföra priser, egenskaper, utseenden och prestanda när alla de bästa diskmaskinerna är samlade på samma sida.Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *