Över 600 000 svenskar bor utomlands. Med detta menas svenskar som bor mer än sex månader i ett annat land. Flest svenskar hittar vi i USA, med cirka 150 000 svenskar som bor där. Därefter följer länder såsom Storbritannien, Norge, Spanien, Frankrike och Tyskland bland annat. I takt med globaliseringen har det blivit lättare att hitta jobb som matchar ens meriter, och speciellt lätt är det att flytta till ett annat land inom EU för att ta ett jobb i ett annat land.

Trots detta är det få svenskar som har flyttat till ett annat land inom EU jämfört med andra länder i unionen. Fördelen med att flytta till ett annat land inom EU än till exempelvis USA är flera; du behöver inte skaffa ett arbetstillstånd, riskerar inte att betala extra skatt såsom vinstskatt om du vinner i ett nätcasino såsom Unibet, betala extra för sjukvård, och flera andra fördelar.

Saker att tänka på

Kolla upp med Skatteverket och Försäkringskassan innan du flyttar för att höra vilka blanketter som du kanske behöver fylla i. Hos Försäkringskassan kan du skaffa EU-kortet gratis vilket du behöver visa upp om du ska söka upp sjukvården för akuta ärenden – dock inte sådan vård som anses vara icke-akut. Se till att du skaffar mobilt bank-id för att underlätta kontakten med myndigheter i Sverige och anmäl dig till en av de digitala postlådorna som numera erbjuds. Då kommer du nämligen få statlig post ditskickad som du kan läsa genom att logga in med ditt mobila bank-id.

Om du ska bo och jobba i mindre än ett år utomlands kan du fortfarande vara registrerad i folkbokföringen och därmed ha tillgång till svenska socialförsäkring. Just själva begreppet bosättning är komplicerat eftersom det kan tolkas olika beroende på vilken lag som ska appliceras. Ska du bo och jobba längre än ett år i ett annat land ska du skrivas ut ur folkbokföringen vilket får konsekvenser som du bör läsa på innan du fyller i denna blankett från Skatteverket.

 

Skatteparadis för pensionärer

Portugal har blivit det land som har lockat till sig över 2000 svenska pensionärer som bor där mer än halva året. Anledningen är för att svenska pensionärer betalar noll skatt för tjänstepensionen som de tar ur. Den allmänna pensionen beskattas 20 % så för en typisk svensk pensionär finns det pengar att spara – och mycket sol att njuta av.

Extern budget


Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar.

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *