Många drömmer om att driva eget. Men få tar steget och vågar prova sina vingar. Enligt en undersökning från 2012 skulle 16% av alla vuxna kunna vara entreprenörer, men bara ca 6% är det. Vad är det som gör att så många inte tar steget? Magnus Holgersson jobbar idag som VD på kreditjämförelsesidan Consector. Under sina år i näringslivet har han mött en rad entreprenörer inom stora och små företag. En del har lyckats – andra inte. Men de har alla en sak gemensamt, de har vågat prova sin idé. Hans tips till entreprenörer handlar främst om att våga tro på sig själv, men även ta hjälp på vägen.

”Gör det du älskar – även på arbetstid”
För många är den största utmaningen att verkligen bestämma sig för att starta upp det nya företaget. Det finns mängder av personer som har drömmen att driva eget men allt för många stannar redan innan de provat. Du kanske har ett specialintresse, har en idé om hur ett problem skulle kunna lösas eller har kunskaper inom något som du kan dela med dig av. Börja gräva där du står och utnyttja de kunskaper du har. Men sätt spaden i marken och börja gräv. Allt för många gör inte det. Det som stoppar många är rädslan att misslyckas. Fundera därför på vad som är det värsta som kan hända och hur stor chans det egentligen är att det händer. Hur klarar du ekonomiskt av att starta upp företaget och vad gör du om det inte går som förväntat? Se till att ha startkapital, en budget, gärna en företagspartner och framförallt – våga ta steget.

”Gör det du älskar – men inte på bekostnad av någon du älskar”
Du måste satsa 100% för att ens ha chansen att lyckas. Många startar upp företaget och driver det bredvid en ordinarie anställning i början. Det kan vara ett bra första steg för att bygga upp företaget. Men när väl steget tas då man helt och hållet vill leva på företaget måste man satsa 100% – och kanske lite mer. Att vara entreprenör är en livsstil och inte enbart ett sätt att jobba. En livsstil som innebär en hel del uppoffringar i början av tiden för företaget. Det kommer att ta tid och det måste få ta tid. Men planera din tid och ta vara på den. Att ha fritid, umgås med vänner och ta hand om sin familj är otroligt viktigt. Det ger energi och kreativitet till företaget och inte minst är det viktigt att vårda de relationer man har.

”Gör det du älskar –gärna med någon du älskar”
Redan tidigt är det viktigt att bygga sitt team och inse att man inte ska göra allt själv. För att få företaget att växa snabbare är det viktigt att våga delegera. I början är det bra att försöka hålla nere kostnaderna men alla kommer till en punkt då extern kompetens bör tas in. Detta oavsett om det handlar om marknadsföring, bokföring eller administration. Försök att lägga tid och energi på det du älskar att göra. Det är även då du är som bäst. Låt sedan andra göra det som annars tar din tid från det du är bäst på. En klar fördel är även att bygga nätverk och lära känna andra företagare. Det måste inte vara i samma stad, i samma bransch eller företag i samma storlek. Men alla har något att ge gällande kunskap eller egna nätverk. Att ha en partner i företaget är oftast en bra idé. Då är ni två som kan komma med idéer, se möjligheter och stötta varandra när det är som jobbigast. Även den som driver företag helt själv bör ha någon att ”bolla” med. Kanske är det partnern, kanske en annan företagare eller vän. Oavsett är det en mycket stor fördel att ha ett bollplank i närheten. Inte minst när det stormar som mest.Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *