Äggets dag, eller World Egg Day, instiftades redan 1996 och firas i många länder. Den infaller alltid den andra fredagen i oktober, vilket i år alltså är den 11 oktober.

Aggets_dag_2013_600

– Näringsmässigt är ägg bland det nyttigaste man kan äta. Det innehåller nästan alla näringsämnen och vitaminer vi människor behöver för att må bra. Ägg är också näringstät mat, det vill säga mycket näring i förhållande till antalet kalorier. Ägg är helt enkelt ett fantastiskt livsmedel som förtjänar att uppmärksammas lite äggstra en gång per år, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Ägg är ett av de mest klimatsmarta animaliska livsmedel som finns. Den 11:e oktober firar vi Äggets Dag och gör samtidigt en insats för klimatet – Omelett!

kycklingar800Det är fint att ha egna lösgående höns och få egna ekologiska ägg. Varav en del blir nya hönsungar, så kallade kycklingar! 🙂  Foto; Carl Stridsberg

En rapport från SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik visar att äggrätter är ett bra alternativ för klimatet.

– Genom att laga en svensk bondomelett eller en italiensk frittata och ta till vara på kylskåpsrester blir man extra klimatsmart eftersom det också minskar matspillet, säger Therese Schultz, vd Svenska Ägg.

Att äta ägg är klimatsmart i sig. Det visar en livscykelanalys som gjorts av Institutet för Livsmedel och Bioteknik. Ägg är nämligen det animaliska livsmedel som kräver minst energiåtgång per kilo protein. 4,5 kvadratmeter räcker för att odla den mängd foder som går åt för att producera ett kilo ägg och med en odlingsyta på 10 gånger 10 meter kan man få ett ägg om dagen i ett helt år.

Att just höns är duktiga på att omvandla foder till protein är nyckeln till att det går åt så liten foderareal, vilket i sin tur är det som gör ägg så klimatsmarta.

– Få känner till att ägg är ett klimatsmart alternativ, säger Therese Schultz. Enligt en konsumentstudie, som gjordes av YouGov våren 2010 på uppdrag av Svenska Ägg, är det bara 9 procent som vet säkert att ägg har en lägre klimatpåverkan än många andra animaliska livsmedel.

Enligt studien tycker varannan konsument, 51 procent, att det är viktigt att maten har en låg klimatpåverkan. Andelen kvinnor som vill välja klimatsmart mat är betydligt högre än andelen män, 57 procent mot 42 procent för männen.

– Konsumtionen av ägg i Sverige är låg även om den ökar. Vi äter i genomsnitt ett halvt ägg om dagen, vilket kan jämföras med spanjorerna som äter nästan ett om dagen, säger Therese Schultz.

Äggets Dag firas i 25 länder över hela världen.

KÄLLA; Svenska ÄggCarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se, https://lovelaholm.se och onlinekatalogen, https://sverigesurfen.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn