elbilsladdare600

Anna Jähnke, Helsingborgs stad, inviger snabbladdaren på McDonald´s vid Ättekulla i Helsingborg den 1 oktober 2013. Fotograf/Källa;  Öresundskraft

Helsingborgs första snabbladdningsstation för elbilar. Strategiskt placerad på McDonald’s på Ättekulla, alldeles invid motorvägspåfarten, öppnar den nya laddaren för avgasfri bilpendling och en snabbare ökning av antalet elbilar i regionen.

En snabbladdningsstation fyller på en elbil till nästan full på bara 20 minuter. Detta till skillnad från ett vanligt vägguttag som kan ta upp till åtta timmar. Laddaren på Ättekulla är av CHAdeMO-typ och har levererats av Turning Point CleanTech AB. Laddaren kommer senare att uppgraderas för att kunna ladda kommande europeiska elbilsmodeller. Öresundskraft har anslutit stationen till elnätet och står för strömmen som tillsvidare är gratis.

– Det här öppnar för fler avgasfria elbilar på vägarna. Varje dag arbetspendlar runt 36 000 personer till och från Helsingborg. En stor del sker med bil – på avstånd som lämpar sig väl för elbil. Snabbladdaren är en bro för de som skulle vilja elbilspendla ännu längre från Helsingborg, från Båstad och Markaryd i norr till Malmö och Lund i söder, menar Per Lundgren, elbilsexpert på Öresundskraft.

Invigningen förrättas av Anna Jähnke, kommunalråd och ordförande i miljönämnden Helsingborgs stad. Hon säger:

– Helsingborg ligger i framkant i omställningen till mer miljövänliga transporter och mottog 2012 utmärkelsen Årets elbilsstad. Vi ser elbilens potential för mer hållbar persontrafik och har satt upp tuffa mål för fler elbilar i nordvästra Skåne. Snabbladdaren vid McDonalds på Ättekulla stärker Helsingborgs miljöprofil ytterligare, samtidigt som den förenklar vardagen för de som kör elbil.

McDonald´s erbjuder laddning för elbilar i Sverige sedan 2009. I september 2012 invigdes därtill den första snabbladdningsstationen på McDonald’s restaurang i Lindvreten, utefter E4:an söder om Stockholm. I mars i år invigdes en andra snabbladdningsstation på Årstagatan i Uppsala och idag alltså ytterligare en, på McDonald’s Ättekulla.

– Nu ger jag mina elbilsburna gäster ytterligare service när de stannar och äter hos oss och det känns jättebra. Tillsammans med Öresundskraft tar vi nästa steg mot ett grönare resande och erbjuder både snabb- och normalladdning, säger Christina Richter, franchisetagare för McDonald’s på Ättekulla.

Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från spillvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster.

Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.



Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.