Vill man uppleva Sofieros berömda rhododendronblomning är det nu och tre veckor framöver som är tiden är som bäst för ett besök. Tiotusentals färgsprakande plantor fyller raviner och rabatter med en förtrollande färg och doft.

parken650
Dammen med rhododendron i full blom. Foto Jörgen Schwartzkopf

Rhododendronblomningen pågår under perioden mitten av maj – mitten av juni. När rhododendronen blommar som intensivast bjuder Sofiero in till Rhododendrondagar, helgen den 25-26 maj kl. 10-18. Här kan besökarna ta del av guidade vandringar, få inspiration av idéträdgården med rhododendron

vit_rhodbuske650 China. Foto Vesna Vrabec

vid Rhododendronhuset och njuta av hundratals blommande historiska rhododendron till tonerna av flöjtmusik i ravinerna. Experter finns på plats för rådgivning och information och Rhododendronsällskapen tipsar om allt från hur man förökar rhododendron till hur man håller dem friska. Sofiero slottsrestaurang har servering ute i parken för den som vill ta en välsmakande paus i grönskan.

purpur650  Purple Emperor. Foto Vesna Vrabec.

Till helgen öppnar vidare en ny utställning i Sofieros orangeri. I charmiga familjebilder, växtplaner och ritningar av Kronprinsparet Margareta och Gustav Adolf får vi historien om Sofiero slottsträdgård och park från slutet av 1800-talet fram till idag. En unik historia om mer än 100 år av skönhet berättad i bilder och kombinerad med Sofieros huvudattraktion, trädgården.

tulpaner650
Tulpaner i blom. Foto Annika Anderberg Boman.

– Ur Bernadottebibliotekets skatter har vi fått tillgång till ett rikt bildmaterial som inte visats på det här viset tidigare. Se hur törnrosaslottet Sofiero under tidigt 1900-tal förvandlas till det slott vi ser idag, vilka rosor som odlades, vilka växter som användes och hur ravinen såg ut för mer än hundra år sedan, berättar platschef Annika Malmgren på Sofiero slott och slottsträdgård

slottet600
Sofiero slott, Foto: Sitisak Forsberg

Utställningen har också moderna inslag i form av planer och bilder från 100-årsjubiléet 2005, då Annika Anderberg Boman fick i uppgift att återskapa rabatter och planteringar i Kronprinsessan Margaretas anda. Sofieros nuvarande trädgårdsdesigner, Sara Bratt, bidrar med skisser från Sofiero av idag, det är också Sara som har gjort blomsterutsmyckningen som finns kring utställningen.

I orangeriet finns sittplatser där besökarna kan njuta medhavd matsäck ifall vädret inte tillåter picknick i det gröna.

cafeet650
Cafébild från parken. Foto Ole Andersson 

Utställningen 100 år av skönhet går att se under perioden 18 maj – 13 september i Orangeriet.

Läs mer på; http://www.sofiero.se/



Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *