Vi måste göra något åt pensionsåldern. Genomsnittslivslängden ökar (ligger snart på 85 år i Sverige) och vartannat barn som föds idag antas leva tills det blir 100 år. Stora förändringar som helt logiskt påverkar vår pension.

pensionarer600

Pensionsåldern höjs successivt till 70 år. De som föds idag kommer att pensioneras år 2084 om prognosen håller.

I regeringens just publicerade pensionsåldersutredning på 488 sidor presenteras ett 50-tal förslag som syftar till att få oss att arbeta längre. Bland annat hittar vi följande åtgärder:

  • År 2019 höjs pensionsåldern till 66 år
  • År 2021 höjs pensionsåldern till 67 år
  • År 2038 höjs pensionsåldern till 68 år
  • Den lagliga rätten att stanna kvar i arbetslivet höjs till 69 år
  • År 2017 höjs 55-års gränsen för att börja ta ut tjänstepension och privatpension till 62 år
  • År 2015 höjs 61-års gränsen för att börja ta ut ålderspension till 62 år och till 63 år från och med 2017

*Allt enligt nuvarande prognoser

”När vi lever längre måste vi arbeta längre, annars blir pensionsnivåerna för låga, försörjningsbördan orimlig och välfärdens finansiering hotas. Allt fler äldre har goda förutsättningar för ett längre arbetsliv” står det i utredningen.

Äldres möjligheter till arbete ska förbättras

Utredningen föreslår även ett flertal åtgärder för att förbättra arbetsmiljön för äldre, för att stärka de äldres möjligheter att bevara och utveckla sin kompetens, för att få arbetsgivare att skapa alternativ som gör att vi orkar och vill arbeta längre och för att motverka åldersdiskrimineringen.

”En attitydförändring krävs för att de äldre på ett enklare sätt ska kunna ta plats på arbetsmarknaden i framtiden”, skriver Katarina Wiberg, pensionsrådgivare SPP i sin krönika här. Längre arbetsliv – ny karriär, nya möjligheter.

Orginalartikel hos Compricer: Pensionsålder höjs – hur länge kommer du att jobba?

 Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *