Föreningen Mensa breddar sin definition av intelligens och släpper in fler sökande.

mensa650 Photo credit: orangeacid / Foter.com / CC BY-NC

Tidigare har enbart de med högst IQ erbjudits medlemskap. Från och med i sommar blir det även möjligt att söka medlemskap med testresultat inom EQ och SQ.

Mensa har sedan starten 1946 varit en organisation för världens smartaste människor, de med högst IQ. Efter beslut av Mensas International Board of Directors ska nu den världsomspännande föreningen öppnas även för de med hög emotionell intelligens (EQ) och social intelligens (SQ). Kravet är numera att hamna bland de översta två procenten i ett test som mäter antingen IQ, EQ eller SQ. Man kan också göra alla tre testen, då krävs det att man hamnar bland de översta fem procenten i alla tre.

-EQ och SQ är viktigare än IQ. Nu slutar vi kräva att folk ska räkna ut vilken figur som passar in i ett mönster. Man har ju ärligt talat liten nytta av sådan kunskap till vardags. Emotionell intelligens behövs däremot hela tiden, säger Linus Hedin Masimov, PR-ansvarig för Mensa Sverige.

Sverige är ett av de första länderna att erbjuda de nya testerna. De nya reglerna börjar gälla 1 juli och man ser fram emot många sökande.

-Vi räknar med ett högt tryck i sommar. Sedan nyheten släpptes internationellt har vi blivit kontaktade dagligen av nyfikna som undrar när de kan skriva de nya proven, säger Linus Hedin Masimov.

-All forskning visar att trevliga människor har fler vänner än smarta. Det är bara logiskt att Mensa anpassar sig till detta, fortsätter han. Sedan rättar han sig. -Sa jag ”logiskt”? Jag menar förstås ”det känns bra”.

Två nya uppsättningar av test har konstruerats. Bland annat kan man numera få poäng på handstil och personligt bemötande vid testtillfället.

EQ myntades 1985 i en doktorsavhandling av Wayne Payne. Social intelligens har definierats av Edward Thorndike som ”Förmågan att förstå och hantera män och kvinnor, pojkar och flickor, att handla förnuftigt i mänskliga relationer.”

Adress
Mensa Sverige
c/o Föreningshuset, Virkesvägen 26, 120 30 Stockholm
Hemsida http://www.mensa.se/

Om Mensa
Mensa är en förening för dem med uppmätt kognitiv, social eller emotionell intelligens högre än 98% av befolkningen, alternativt kognitiv, social och emotionell intelligens högre än 95% av befolkningen. Mensas syfte är att skapa intellektuellt och socialt stimulerande sammanhang för sina medlemmar, uppmuntra spridandet av kunskap om intelligens samt att underlätta för intelligens att komma alla människor till godo. Mensa finns över hela världen och har över 4000 medlemmar i Sverige.


Kategorier: Nyheter

Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *