Våren innebär som regel kortare kläder och mer tid utomhus. Många är vi som gärna ligger i gräset en varm vårdag, går långpromenader med hunden i skog och mark eller letar efter bortspelade golfbollar i ruffen.

Men med vårsolen är det inte bara vi människor som vaknar till och aktiverar oss. Så gör även en av våra minst omtyckta parasiter. Fästingarna som vanligtvis ligger gömda under snön vaknar nu upp och söker byten att suga blod från. Oftast lurar de längst ut på grässtrån eller på undersidan av blad på låga träd och buskar och kan därför vara svåra att upptäcka. Fästingarna är utrustade med specialiserade sinnesorgan och kan med lätthet känna av lukt och rörelser från förbipasserande värddjur.

atix_fasting

 

Fästingen följer därefter med värddjuret och släpper först sitt grepp när det är mättat med blod. Eftersom våra hundar och katter ofta bär fästingar kommer en del av dem att hamna i våra hem. Betydligt allvarligare är det om husdjuret eller vilda djur, som t.ex. rådjur och harar, bär med sig fullvuxna fästinghonor som faller till marken i våra trädgårdar.

Dessa kan i sin tur lägga tusentals ägg som efter att de utvecklats till larver biter sig fast på smågnagare, näbbmöss och harar som kan vara smittade med t.ex. borrelia-bakterier. Larverna som efter den blodsugande fasen utvecklas till infekterade nymfer (= små fästingar) kan sedan bita sig fast på människor med eventuell sjukdom som följd.

Borrelia- och TBE-smittade fästingar är inte längre ett isolerat problem koncentrerat till Mälardalen och Blekinge. Under senare år har smittbärande fästingar även invaderat områden väster- och söderut runt Vänern, Vättern, Bohuslän, Västkusten och Skåne. I fjol fick 40000 svenskar en fästingburen sjukdom. Hur stort mörkertalet är av fästingrelaterade sjukdomsfall återstår att utreda.

Hur överförs sjukdom? I fästingens magsäck finns olika typer av sjukdomsframkallande virus och bakterier. Vid stress kräks fästingen in sitt maginnehåll i såret där den bitit sig fast och kan på så vis smitta sin värd med sjukdomar som bl.a. Borrelia, Ehrlichios, Harpest, Babesios, TBE m.fl. Många fästingburna sjukdomar är en direkt konsekvens av felaktig hantering vid borttagning (infettning, dragning etc.)som stressar fästingen och provocerar framkallning av kräkreflexen. Fästingen suger blod i två faser; en lugn och en våldsam. I den senare gör sig fästingen av med överflödig vätska som spottas in i såret där den bitit sig fast. Det är således vikigt att snabbt ta bort fästingar efter upptäckt.

Ta bort fästingar som sugit sig fast så snart som möjligt. Fästingar kan tas bort med en finspetsig pincett. Tänk på att aldrig klämma på fästingens kropp eftersom det lätt framkallar kräkning. Detta kan emellertid vara svårt att undvika eftersom fästingen ofta borrat ner sitt huvud i sin värd.

Fästingar i nymfstadiet kan komplicera bortplockning på grund av att de är så små. Ett säkert alternativ är att frysa fästingen med hjälp av kylspray. Atix är ett sådant kylspray och kommer lanseras i Sverige i början på april och är speciellt utvecklat och godkänt för användning på både människor och djur. Genom att frysa fästingen dör den snabbt och släpper sitt grepp. Frysningen förhindrar att vätskor förs över till värden genom en sammandragning av fästingens suganordning.

Gandersch AB verksamhet är bl.a. att skapa medvetenhet om solens goda och skadliga effekter. Bättre solvanor skapas genom att inte utsätta sig för direkt solljus mer än 30-60 minuter per dag. Skugga är oftast bästa solskyddet – i synnerhet för barn. Under varumärket SHadecity markandsför ett högkvalitativt och innovativt allroundparasoll som även står stabilt i blåsiga förhållanden.
Läs mer på http://shadecity.se

Nyheter för 2013 är Atix – fästingborttagaren med vars hjälp fästingen dödas genom snabb frysning innan den plockas bort. På detta sätt förhindras att skadliga transmissionsvätskor förs över till djur eller människa.

Läs mer här; http://www.atix.se/Carl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *