Den 14 februari närmar sig. Alla hjärtans dag uppmärksammar kärlek och vänskap, men för många av Sveriges unga är det en av årets jobbigaste dagar. Friends uppmanar till extra omtanke, och att skolor tänker på att inkludera alla i firandet.

Problem med mobbning och andra kränkningar på skolor förekommer alla dagar, året runt. Men med rosor, kort och presenter på Alla hjärtans dag blir det extra tydligt vilka som är ensamma och utfrysta och vilka som är populära och har många kompisar. Därför är Alla hjärtans dag en extra tuff dag för de som redan har det svårt.

– Det är olyckligt att en dag som egentligen står för något gott är tuff för så många unga. Vi uppmanar därför alla att göra Alla hjärtans dag till en dag för vänskap och gemenskap. Det finns många alternativa sätt för skolor att fira och det viktigaste är att alla känner sig inkluderade, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends.

Friends tips till skolor – så kan ni fira en Alla hjärtans dag för alla

1. Alla på skolan, både elever och personal, gör ett Alla hjärtans dag-kort och sedan får alla dra ett kort var.

2. Läraren skriver fina hälsningar till varje elev i klassen och delar ut.

3. Skapa en fin bild om vänskap som kan delas vidare på Facebook och Instagram.

4. Bjud på fika i klassrummen och se en film om vänskap.

5. Dela ut godishjärtan till alla på skolan.

6. Ha öppen dörr till personalrummet och välkomna eleverna in.

7. Sluta lite tidigare och arrangera gemensamma lekar på skolgården för alla elever.

8. Blanda klasser så att eleverna lär känna nya kompisar.

9. Tänk lite extra på att ge alla omkring dig, barn som vuxen, någon form av positiv uppmärksamhet under dagen, om så bara ett leende!

Friends är en icke-vinstdrivande organisation vars uppdrag är att stoppa mobbning. Organisationen utbildar och stödjer skolor och idrottsföreningar i hela landet. Friends vision är ett samhälle där barn och unga växer upp i trygghet och jämlikhet.

Hemsida; www.friends.seCarl Stridsberg

Arbetar med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar och sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *